NAFTA BI MOGLA JOŠ POJEFTINITI: OPEC dogovorio povećanje proizvodnje

Članovi Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) su se dogovorili povećati proizvodnju nafte za milion barela dnevno od 1. jula, prenosi Reuters, citirajući dva izvora ove organizacije. Drugi izvori kažu da bi rast proizvodnje mogao doseći i 700 000 barela dnevno, ovisno o tome koliko će nafte proizvoditi Venecuela, Iran i druge zemlje.

Informaciju je potvrdio ministar nafte Nigerije, Emmanuel Ibe Kachikwu.  “Da, postigli smo sporazum, milion za OPEC i zemlje koje nisu članice kartela”, rekao je Kachikwu. Dakle, zemlje grupe OPEC su odlučile nastaviti s implementacijom 100% svojih kvota, uzimajući u obzir da će u nekim zemljama možda pasti proizvodnja nafte. Prije toga, ministarski nadzorni odbor proširene grupe OPEC+ je preporučio da zemlje organizacije povećaju proizvodnju nafte za milion barela dnevno.

Ministar energetike Saudijske Arabije, Khalid Al-Falih, rekao je kako se očekuje da će ovaj volumen biti raspodijeljen na 24 zemlje, ali je objasnio da će stvarne isporuke na tržištu biti niže, jer neke zemlje ne mogu povećati proizvodnju.

Iran protiv povećanja proizvodnje

Iran je ustao protiv bilo kakvog povećanja proizvodnje nafte, jer se suočava s američkim sankcijama koje paraliziraju izvoz. Stav Teherana je bio da bi svjetska proizvodnja nafte trebala ostala u količinama koje je OPEC+ utvrdio sporazumom postignutim krajem 2016. godine.

Uprkos protestu Irana, zemlje OPEC-a i drugi izvoznici nafte su odlučili povećati svjetsku opskrbu za jedan posto, kako bi se ohladilo tržište nakon što su cijene nafte premašile 80 dolara po barelu. Međutim, ova se odluka tumači i kao rezultat kompromisa između Saudijske Arabije i Irana, koji je dugo odbijao ideju o povećanju proizvodnje nafte, što je bila inicijativa američkog predsjednika Trumpa.

Barel Brenta trenutno se prodaje po cijeni od 75 dolara, dok američka WTI nafta stoji 68 dolara po barelu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj