ZAEV POČEO PREGOVORE SA PARTNERIMA I OPOZICIJOM: Ne daj Bože da referendum ne uspije

 Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da počinje konsultacije sa koalicionim partnerima i opozicijom o organizovanju referenduma o novom nazivu ove bivše jugoslovenske republike i promjeni Ustava.

Zaev je naglasio da je riječ o izuzetno važnom pitanju, a da bi referendum bio uspješan neophodno je usaglašavanje svih političkih faktora o tome da li će biti konsultativnog ili obavezujućeg karaktera.  On je uvjeren da će referendum biti uspješan. “Ne daj Bože da referendum ne uspije”, rekao je Zaev novinarima u Skoplju, prenose makedonski mediji.

Ministar odbrane Makedonije Radmila Šekerinska, takođe, smatra da odluka o referendumu mora biti donesena u konsultaciji sa opozicijom.  “Referendum je važan dio ovog procesa, građana, a ne političara i zato pozivam sve da se pridruže i podrže evroatlantske integracije Makedonije”, rekla je Šekerinska.

Održavanje referenduma najavljeno je za septembar ili oktobar, a lider najuticajnije opozicione partije VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je da će stranka poštovati volju izraženu na referendumu ako ona bude donesena na demokratski način.  On nije rekao da li će VMRO-DPMNE pozvati svoje članstvo da učestvuje na referendumu, dodajući da Ustav garantuje da “svako ima pravo da odluči da li će glasati ili ne na referendumu”. 

Mickoski nije saglasan s tim da sporazum između Atine i Skoplja o novom nazivu Republika Sjeverna Makedonija štiti nacionalni identitet.  “Ne samo da nismo zadržali svoj identitet, već smo izgubili sva prava i mi više nećemo biti Makedonci, već građani Sjeverne Makedonije”, rekao je Mickoski.

On se protivi i dijelu sporazuma prema kojem bi Grčka trebalo da ovaj dokument ratifikuje na kraju procesa.  Ministri spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov i Grčke Nikos Kocijas potpisali su 17. juna sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora o nazivu i strateškom partnerstvu dvije zemlje.

Prema dogovoru, koji je ratifikovan u Sobranju, bivša jugoslovenska republika dobija novi naziv Republika Sjeverna Makedonija.  Za konačnu primjenu sporazuma neophodna je promjena makedonskog Ustava i izjašnjavanje građana na referendumu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj