BRITANSKI ‘GUARDIAN’ UOČI IZBORA U TURSKOJ: Oborite Erdogana sa vlasti, on je prijetnja po Tursku i svijet

Britanski list “The Guardian” je pred današnje izbore u Turskoj objavio kako predsjednik ove zemlje Recep Tayyip Erdogan “predstavlja prijetnju po Tursku i svijet”, te birače pozvao da “Erdogana obore s vlasti”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zapadni mediji već duže vrijeme u tekstovima koji se tiču predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj 24. juna, čitaocima nude tekstove i komentare o političkoj i ekonomskoj situaciji u Turskoj, a koji se često ogledaju kroz pristrasne i neobjektivne stavove.

“The Guardian” je tako objavio analizu pod naslovom “Erdogan je prijetnja po Tursku i po svijet”, a ispod ove analize nalazi se ime Simona Tisdalla. U analizi se iznose stavovi kako Turska vremenom postaje sve značajniji faktor u Siriji, Bliskom istoku i cijelom svijetu, što prema autoru predstavlja rizik po ovu regiju.

Navodi se također kako Turska više nije prijatelj Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, te kako je sve bliža ruskom lideru Vladimiru Putinu, što se također u analizi ocjenjuje riskantnim.

Navodi se također da u slučaju da Erdogan bude ponovo izabran za predsjednika, odnosi Turske i EU-a će se još više unazaditi. “Erdogan zbog ovih razloga mora biti srušen s vlasti”, poruka je koja se u ovoj analizi šalje turskim biračima. Zapad izbliza prati dešavanja vezano za izbore u Turskoj, a često se u medijskim tekstovima može jasno primijetiti koliko se javnosti ističe kandidat kojeg isti mediji podržavaju. Osim što prenose izborna obraćanja, prate retoriku, ciljeve, rasprave između političkih lidera koji se utrkuju na izborima, zapadni mediji često otkrivaju profil lidera kakvog sami priželjkuju, te se tako i sami ističu kao usmjeravajući faktor.

Nakon što je objavljen datum kada će izbori biti održani u Turskoj, pojedini mediji su počeli aktivno objavljivati tekstove u kojima se na vrlo provokativan način bave rizicima koji očekuju tursku ekonomiju. Zapad je, kroz medije, ali i kroz agencije za kreditni rejtingi i ekonomske magazine, pokazao koliko je spreman uticati na birače i izborni proces u ovoj zemlji. Osim “The Guardiana” evidentan je negativan stav prema izborima u Turskoj i među drugim medijima.

Američki mediji: Erdogan umoran i uobražen

Američki CNN International objavio je tekst pod naslovom “Erdoganova kocka oko prijevremenih izbora mogla bi uzvratiti udarac”, u kojem navodi kako Erdogan u svojoj kampanji mnogo govori o staroj Turskoj, te kako je do sada suočen sa najsnažnijom opozicijom ikada. Ovaj medij u prvi plan iznosi riječi predsjedničkog kandidata Republikanske narodne partije (CHP) Muharrema Incea, koji za Erdogana govori da je “umoran i uobražen”. CNN International iznosi tvrdnje kako “Erdganove izjave o ekonomskom rastu i napretku nemaju više velikog uticaja kod turskog naroda”.

Američki “Bloomberg” u tekstovima u kojima se osvrće na objavljenje intervjue navodi kako su “mladi nezadovoljni Erdoganovom Turskom, jedino što znaju je njihova zemlja”. Navodi se kako mlađe generacije imaju vrlo slabo političko sjećanje. Među intervjuima koje je objavio “Bloomberg” je i razgovor sa jednom pokrivenom studenticom, koja kaže: “Živimo u današnjem svijetu, ne zanima nas šta je bilo ranije”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

  1. Britanci kako domaci tako i spoljni odjednom pljuju Erdogana….engleske usedelice pokusavaju po nesta

    Reply
  1. […] Global CIR / […]

Komentiraj