UZ POSREDOVANJE EU: Nova runda pregovora Beograda i Prištine

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Kosova Hashim Thaci sastat će se danas na novoj rundi pregovora u Bruxellesu, koji se odvijaju uz posredovanje EU.

Povezana slika

Prema najavama Bruxellesa, bit će nastavljen rad na “sveobuhvatnoj normalizaciji” odnosa, te razmotreni i postojeći sporazumi, a razgovarat će se i o novim koracima “u pogledu intenzivnog perioda koji predstoji”. Sastanak je sazvala visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Planirano je da Mogherini prvo ima bilateralne sastanke sa svakom od delegacija, pri čemu bi sa srbijanskom delegacijom trebalo da razgovara između 15.00 i 16.00 sati. Nakon bilateralnih sastanka u sjedištu Evropske službe za vanjske poslove, predviđen je trilateralni sastanak. Vučić je najavio da će na sastanku braniti poziciju Srbije, boriti se za svoju zemlju i narod i zalagati za kompromis.

Prethodni sastanak na visokom političkom nivou između Vučića i Thacija održan je 23. marta u Bruxellesu, kada je predsjednik Srbije najviše insistirao na ispunjenju obaveze formiranja zajednice srpskih općina. U Bruxellesu je u prethodna dva dana nastavljen tehnički dijalog Beograda i Prištine, a prema nezvaničnim informacijama na stolu su otvorena pitanja poput formiranja zajednice srpskih općina, energetike i mosta u Kosovskoj Mitrovici.

Pregovaračke timove u tehničkom dijalogu predvodili su Marko Đurić i Avni Arifi.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj