(VIDEO) DUBOKO PODIJELJENO DRUŠTVO! U Londonu održan marš protivnika Brexita

Oko 100.000 pristalica EU marširalo je jučer centrom Londona zahtijevajući da se održi referendum o uslovima Brexita, saopćili su organizatori marša “Glas naroda”. Demonstranti su se kretali glavnim ulicama Londona, mašući britanskim, irskim i evropskim zastavama.

Prije dvije godine održan je referendum o izlasku Britanije iz EU kada je 52 posto bilo “za”, a 48 “protiv” Brexita. Nijedna od dvije glavne političke partije u Britaniji ne podržava zamisao održavanja referenduma o sporazumu između Londona i Bruxellesa.

“Vidjeli smo i ranije kako političari naprave kataklizmički nered od veoma lošeg dogovora za kojeg nije bilo glasanja ili nikakvog sporazuma o kojem se nisu izjasnili. Sada narod poručuje političkoj eliti da su sve pogrešno shvatili”, navodi se u saopćenju organizatora marša.

Na jednom od transparenata je pisalo da je “17 miliona ljudi glasalo za Adolfa Hitlera i isto toliko za Brexit. Oni su mogli da pogriješe”.

Prema rezultatima ispitivanja agencije “Sarvation”, 48 posto ispitanih podržava održavanje referenduma o konačnom dogovoru Londona i Bruxellesa, a 25 posto je protiv.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj