BROJNE SVEČANOSTI: Hrvatska slavi Dan državnosti

Republika Hrvatska Dan državnosti slavi u spomen na 25.juna 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, na temelju plebiscitarne volje građana iskazane na referendumu održanom 19.maja 1991. godine, podsjeća Hina.

Hrvatska slavi Dan državnosti

Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom deklaracijom utvrđen je tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. godine. Odluka kojom je Sabor proglasio okončanje postupka razdruživanja donesena je 8. oktbora 1991. godine.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30.maja u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine, a danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskog sabora.

U prigodi Dana državnosti svečani prijam za državne dužnosnike, diplomate i predstavnike, gospodarskog, kulturnog i javnoga života popodne će prirediti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Hrvatski državni vrh položio je Vijence na Oltar Domovine na Medvedgradu, na groblju Mirogoju ispred spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid bol”, ispred Središnjega križa branitelja i na grob prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, te na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj