DŽOGIRALA SAM I SLUČAJNO IZ KANADE UTRČALA U AMERIKU: ‘Uhitili su me i strpali u centar za ilegalne imigrante udaljen 220 km od granice…’

Cedella Roman (19), koja je bila u posjetu majci koja živi u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija odlučila je 21. svibnja u večernjim satima otići na rekreativno trčanje uz plažu koja je u blizini američke granice.

Kanadskim medijima Cedella je rekla kako je zastala na nekoliko trenutaka na prljavoj stazi kako bi izbjegla plimu i snimila koju fotografiju, prije nego se vrati trčanju. No, u tom trenutku prilaze joj dva agenta američke granične policije koji su je uhitili zbog prelaska u Blaine, u saveznoj državi Washington.

– Jedan od njih počeo mi je govoriti kako sam prešla granicu ilegalno, a ja sam mu rekla kako uopće nisam imala tu namjeru, kazala je Francuskinja kojoj nije bilo ni na kraj pameti da bi zbog ovog mogla imati velikih problema.

– Mislila sam da će me samo upozoriti ili evantualno ispisati neku malu kaznu, ali da ću završiti u zatvoru…, ispričala je Radiju Canadi svoju potresnu priču.

No, u zatvoru je ipak završila, i to u privatnom zatvoru za imigrante u državi Washington, više od 220 kilometara udaljenom od mjesta gdje je uhićena. Kod sebe nije imala nikakve dokumente, a od robe je imala samo ono što je u tom trenutku imala na sebi. Shvatila je u kakvoj se situaciji nalazi.

– Rekli su mi da skinem nakit i pretražili me po cijelom tijelu. Tada sam shvatila da misle ozbiljno i počela sam plakati, kazala je CBS-u. – Držali su me u prostoriji u kojoj je bilo još 100 ljudi. Cijelo vrijeme držali su nas zaključane, a dvorište je bilo ograđeno žičanom ogradom. Imali su i pse, kazala je Cedella, koja tvrdi kako je u zatvoru vladala dobra atmosfera.

– Bilo je puno ljudi iz Afrike i drugih zemalja zatvorenih zbog ilegalnog prelaska granice. Jedni drugima smo pokušavali pomoći, kaže Francuskinja kojoj su nakon nekog vremena dozvolili da kontaktira majku.

Njezina majka došla je u zatvor s Cadellinom putovnicom i radnom dozvolom, no Amerikanci je nisu pustili sve dok kanadske vlasti nisu potvrdile da će joj biti dozvoljen ulazak natrag u državu. Na kraju su se obje strane složile da gospođica Roman ima pravo vratiti se natrag u Kanadu, no tek nakon 15 dana od kobnog džogiranja.

Na kraju se Cedella ipak 6. lipnja vratila na kanadsko tlo, a službenici s jedne i druge strane odbijaju bilo kakve komentare. Glasnogovornik američke granične policije poručio je da će svatko tko prelazi granicu izvan uobičajenih kanala biti procesuiran. – Ovaj propis vrijedi čak i ako pojedinac tvrdi da je nenamjerno prešao granicu, poručili su Amerikanci.

(Global CIR/JL)

Objavljeno u:
  1. […] bi zaštitio ‘američku ekonomiju i imovinu’, a nešto slično se može očekivati i na granici sa Kanadom. Svi znamo da su ‘klimava ona carstva koja su primorana da se na vlastitoj granici […]

Komentiraj