HITLEROVA OMILJENA GLUMICA! Marika Rok bila sovjetski špijun

Jedna od najpoznatijih njemačkih glumica četrdesetih, kojoj je dvije godine bilo zabranjeno da se bavi glumom zbog navodne bliskosti sa nacističkim režimom, bila je sovjetski špijun, otkrili su tajni dosijei, koji su objavljeni tek sada.

Marika Rok, koju su roditelji Mađari dobili u Kairu 1913, djetinjstvo je provela u Budimpešti. Za vrijeme nacističke ere bila je zvijezda opereta, ali se okrenula filmu i ostvarila više od 40 uloga prije svoje smrti 2004.

Vjeruje se da ju je menadžer Hajnc Hofmajster vrbovao za KGB, za koji je i sam radio. Sumnja se da je u špijunažu bio umiješan i njen muž Georg Jakobi i da su zajedno u okviru posebne mreže “Krona” sa još 35 agenata prenosili čak i planove za operaciju “Barbarosa” i bitku kod Kurska. Marikinu ulogu otkrila je “Gehlen”, organizacija iz Zapadne Njemačke, koja je prethodila današnjoj bezbjednosnoj agenciji BND, najvjerovatnije 1951, kada u svojoj dokumentaciji prvi put spominje glumicu.

Marika je iste godine objavila da okončava svoju 16-godišnju glumačku karijeru, a novine su tada objavile da želi da se posveti vođenju butika s odjevnim predmetima od švajcarske vune u Dizeldorfu. Međutim, Marika je samo zavarala trag nacistima i nastavila da špijunira za Sovjete.

Smatra se da je ona bila jedna od omiljenih Hitlerovih glumica i da je bila u tajnoj vezi sa Jozefom Gebelsom. Poznato je samo da je Hitleru 1940. uputila razglednicu u kojoj mu zahvaljuje na “divnom buketu cvijeća” koji joj je poslao. Ta razglednica danas se nalazi u Filmskom muzeju u Berlinu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj