KAKO JE PROTEKAO SAMIT EU O MIGRANTSKOJ KRIZI?! Neki pokušavaju iskoristiti situaciju da stvore političke tenzije u Evropi i poigravaju se strahom

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je po završetku sastanka da se svi slažu oko potrebe da se smanji broj ilegalnih migranata, da svi žele zaštitu vanjskih granica i da svi u EU trebaju snositi odgovornost po pitanju migracija.

Slikovni rezultat za eu summit 16 država migracije

“Ne može biti da se jedni bave samo s primarnom migracijom, a drugi samo sekundaronom”, rekla je Merkel. “Svi su odgovorni za sve. Gdjegod je moguće želimo europsko rješenje. Gdje to nije moguće želimo dogovor onih koji to žele kako bi pronašli zajednički okvir za djelovanje”, dodal je njemačka kancelarka.

Rekla je da je na jučerašnjem sastanku pokazano puno dobre volje i da će se sljedećih dana nastaviti raditi na traženju rješenja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao da su danas problemi s migracijama manji nego godinu dana ranije jer je EU poduzela odlučne akcije te da danas “postoji politički pritisak u nekim zemljama članicama u vezi sa sekundarnim kretanjem migranata unutar EU-a”, prenose Agencije.

Konte zadovoljan

Italijanski premijer Đuzepe Konte izjavio je jučer da je “nesumnjivo zadovoljan” sastankom sa ostalim liderima EU u Briselu, tokom kojeg je razgovarano o pitanju migracija.

“Usmjerili smo debatu, koja je u toku, u pravom smijeru”, naveo je Konte na svom nalogu na Tviteru.

Italija je na sastanku predstavila dokument u kojem je, između ostalog, pozvala zemlje EU da prihvate svoj dio ekonomskih migranata koji ulaze u blok, ili da dobiju manje novca od Unije, podsjeća Rojters.

AP navodi da su se lideri nekoliko zemalja EU pridružili Italiji i Francuskoj u podršci ideji formiranja centara u Africi, u kojima bi se proveravali tražioci azila prije  nego što bi krenuli ka Evropi. Navodi se da je premijer Španije izjavio da su današnji razgovori bili “iskreni i otvoreni”, ali je dodao i da “nemamo nikakve konkretne posljedice niti zaključke”.

Makron: Neki koriste situaciju za dizanje tenzija

AP podsjeća da su četiri države članice EU iz istočne Evrope odbile učešće na jučerašnjem sastanku, a da Merkelovoj i predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu ostaje mogućnost  da  okupe svih 28 zemalja članica oko zajedničkog plana za imigrante na predstojećem velikom samitu u Briselu.

“Neki pokušavaju da iskoriste situaciju u Evropi da stvore političke tenzije i poigravaju se strahom. Ne smijemo da se prepustimo tome. Kada neko ima prava na zaštitu i azil, mi trebalo to da omogućimo”, poručio je Makron.

AP navodi da djeluje da je EU, ohrabrena sporazumom sa Turskom kojim je broj ljudi koji dolaze preko te zemlje smanjila za 97 odsto od 2015. godine, sada spremna da zeleno svjetlo da otvaranju centara za provjeru u Alžiru, Egiptu, Libiji, Maroku, Nigeru i Tunisu.

Navodi se da je Makron kazao da će “metod koji ćemo usvojiti” uključivati “direktnu saradnju sa zemljama tranzita i porijekla koje se nalaze van Evropske unije”. AP prenosi da je Makron pomenuo Libiju, koju agencija naziva glavnom odskočnom tačkom ka Evropi, kao i druge afričke zemlje i Balkan.

Francuski predsjednik je, primijetivši da se broj dolazaka migranata značajno smanjio, naveo da je u pitanju “politička kriza koju Evropa i Evropska unija uglavnom proživljavaju danas”.

Cipras protiv prihvatnih centara van EU

Premijer Grčke Aleksis Cipras pozvao je na  mini-samitu čelnika 16  članica EU na reviziju evropskog sistema azila kako bi teret koji stvaraju izbjeglice bio pravičnije raspodijeljen, istovremeno se usprotivivši predloženom uspostavljanju izbjegličkih prihvatnih centara “zatvorenog tipa”, koji bi se nalazili izvan EU, prenosi ANA.

Navodi se da se Cipras založio i za veću podršku zemljama prvog prijema u Evropi, podršku zemljama tranzita i porijekla, kao i za snažniji evropski mehanizam za povratak izbjeglica i uspostavljanje snažne evropske granične i pogranične straže koja bi zamijenila pograničnu agenciju EU Fronteks.

ANA navodi da je grčki premijer iznio teške rezerve povodom prijedloga izbjegličkih prihvatnih centara “zatvorenog tipa” izvan EU. “Pitanje migracije je pitanje sa kojim će Evropa morati da se suočava u mnogim godinama koje dolaze”, stoji u saopštenju Ciprasa objavljenom nakon mini-samita.

Plenković: Bez prihvatnih centara za migrante na Zapadnom Balkanu

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da neće biti prihvatnih centara za migrante na zapadnom Balkanu i da su na mini-samitu o migraciji čelnici 16 zemalja Evropske unije uglavnom razgovarali o takvim centrima izvan EU, prenosi Hina.

“Razgovaralo se uglavnom o mogućnostima prihvatnih centara koji bi bili izvan teritorije EU, nije bilo rasprave da bi to bilo unutar EU. Naprotiv, ideja je da se po uzoru na dogovore sa Turskom, Jordanom, Libanom pronađu rešenja koja bi spriječila veće migracione talase u budućnosti”, rekao je Plenković novinarima nakon završetka mini-samita.

Na pitanje da li se razmatra mogućnost da ti prihvatni centri budu i na zapadnom Balkanu ili samo u sjevernoj Africi, Plenković je rekao kako od toga vjerovatno nema ništa. “Moj je utisak da od tih spekulacija da bi to bilo u našem susjedstvu neće biti apsolutno ništa”, rekao je hrvatski premijer.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj