BEZ OBZIRA NA NEGATIVAN PALESTINSKI STAV: Četiri arapske države podržavaju američki mirovni plan za Bliski istok

Četiri arapske države podržale su američki plan za izraelsko – palestinski mirovni proces, bez obzira na pozicije palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, izvjestio je jedan izraelski dnevni list.

Izraelski list Israel Hayom intervjuisao je zvaničnike iz Egipta, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana koji su potvrdili Trumpovom višem savjetniku i zetu Jaredu Kushneru i američkom izaslaniku za regiju svoju podršku „dogovoru vijeka“, koji tek treba biti objavljen.

Kushner i Greenblatt bili su na jednosedmičnoj turneju po Bliskom istoku kada su posjetili Jordan, Saudijsku Arabiju Egipat, Katar i Izrael.

List, koji je u vlasništvu američkih milijardera Sheldona i Miriam Adelson (koji su podržavaoci izraelskom premijera Benjamina Netanyahua) kaže da su intervjuisani zvaničnici izrazili svoje nezadovoljstvo Abbasovim insistiranjem da odbije sastanak sa Kushnerom i Greenblattom.

Palestinski zvaničnici odbili su se sastati sa ljudima iz američke administracije jer je Trumpova administracija kontroverzno priznala Jerusalem kao glavni grad Izraela, optuživši Washington da je proizraelski nastrojen i za nesposobnost da bude medijator mirovnih razgovora između Izraela i Palestine.

Izraelski Hayom je također citirao višeg jordanskog zvaničnika koji je upozorio palestinsko rukovodstvo da postaje „irelevantno u mirovnom procesu“.

“Arapske države neće biti ona instanca koja će baciti ključ u kotačima mirovnog procesa i da Abbasovo odbijanje da sarađuju sa Amerikancima neće biti prepreka da se regionalni mirovni plan lansira bez njega“, rekao je visoki jordanski zvaničnik.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj