DOK TRAJE OFANZIVA SAA U JUGOZAPADNOJ SIRIJI: Izraelski avioni bombardovali aerodrom u Damasku, reagovala sirijska PVO

Izraelsko ratno zrakoplovstvo večeras je ponovo gađalo ciljeve u  sirijskom glavnom gradu Damaska.  Prema izvješću lokalnih medija, najmanje dvije izraelske rakete ispaljene su na vojni objekt koje se nalazi u blizini Međunarodne zračne luke u Damasku.

Kao odgovor na napad, sirijska PVO pokušala je srušiti izraelske rakete nad istočnim Damaskom, još uvijek nema potvrde da su rakete presretnute. Prema posljednjim izvještajima meta napada je bio iranski teretni avion. Iz SAA su potvrdili napad, ali nisu precizirali metu.

Nakon ovog napada, lokalne nacionalne obrambene snage (NDF) u pokrajini Al-Quneitre izvijestile su o barem jednoj snažnoj eksploziji iznad sjevernog dijela pokrajine. Izvještaji tvrde da je eksplozija bila posljedica sirijske  protuzračne rakete koja je pogodila izraelski dron iznad sjevernog dijela Al-Quneitre.

Nastavljena ofanziva na sjeverozapadu zemlje

U međuvremenu, predvođena svojim elitnim snagama, Tigar jedinicama, sirijska je vojska napala Busra Al-Harir iz nekoliko pravaca kako bi porazila  ‘pobunjenike’ Hayat Tahrir Al-Shama. Prema vojnom izvoru u obližnjoj Izrai, sirijska vojska pokušava preuzeti potpunu kontrolu nad Busra Al-Harirom.

Prije ovog napada, Sirijska arapska armija uspjela je osigurati sporazum s džihadističkim snagama u regiji Al-Lajat; po sporazumu će se potonji povući na jug dalje do Busra Al-Harira. Nakon što je uspostavljen sporazum, sirijska vojska započela je mobilizirati svoje trupe da napadnu Busra Al-Harir večeras.

Pojedini izvori na Twitteru već govore kako je  ostvarena pobjeda i oslobođen Busra Al-Harir, ali čekaju se zvanične potvde.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj