EUROPSKI PLAN OD 6 MILIJARDI EURA: Evo kako EU namjerava riješiti migrantsku krizu

Europska unija bi mogla platiti 6 milijardi eura sjevernoafričkim državama za pružanje utočišta migrantima koji žele doći u Europu, rekao je u ponedjeljak povjerenik Europske komisije za proračun Guenther Oettinger.

Članice Europske unije u sporu su oko toga kako riješiti migrantsku krizu, a to će pitanje dominirati susretom europskih čelnika kasnije ovog tjedna. Jedna od ideja koja se razmatra su takozvane točke iskrcavanja u kojima bi zatraženi azili bili procesuirani na teritoriju Sjeverne Afrike prije no što bi migranti stupili na europski teritorij.

‘Vrlo realistična brojka’

EU bi financirala takav plan, a 6 milijardi eura u nadolazećim godinama su “vrlo realistična” brojka, rekao je Oettinger. EU je 2016. toliko obećala i Turskoj koja je zauzvrat pristala biti domaćin izbjeglicama koje bi u protivnom nastavile svoj put u Europu.

Kadgod blok može pronaći države ili partnere koji mogu surađivati, EU će financirati temeljne potrebe za migrante poput vode, sanitarnih čvorova, skloništa, odjeće, hrane i obrazovanja u “zatvorenim” selama, istaknuo je Oettinger.

Države sjevera Afrike

Posebno je spomenuo Libiju, Tunis i “druge države” sjevera Afrike. Nijedna sjevernoafrička vlada dosad nije iskazala spremnost biti domaćin toj infrastrukturi, no razgovori su u tijeku s Međunarodnim uredom za migracije i UNHCR-om, objavila je Komisija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj