‘PLUTAJUĆE PATKE’ KRALJEVSKE MORNARICE! Nekada su na moru bili strah i trepet, a sada britanski brodovi jedva zalaze u vodu

Ratni brodovi britanske pomorske flote ne mogu da plove u toplim morima zbog čega godišnje 80 posto vremena ostaju u luci.

Šest tipova britanskih razarača, koji su okosnica Kraljevske mornarice, prošle godine je uglavnom ostalo na vezu u pristaništu. Za preuređenje ovih brodova, od kojih svaki košta milijardu funti, treba više od milijardu funti , pošto su se nekoliko puta u Persijskom zalivu “prokuhali” i jednostavno se ugasili.

Plutajuće patke

Rekonstrukcija neće početi prije 2020. godine”, piše Larisa Braun. Dva od ovih ratnih brodova, “HMS dontles” i “HMS defander”, 2017. godine uopšte nisu plovili, iako su prošlu godinu britanski zvaničnici i ministri pozdravili kao “godinu ratne mornarice”, piše “Dejli mejl”.

Svih šest ratnih brodova su u floti od 2008. godine i izrađeni su sa motorima koji se gase u toplim morima, ostavljajući mornare satima nasukane u potpunom mraku. Zbog ove činjenice nastala je panika jer se ispostavilo da su brodovi Kraljevske mornarice, dizajnirani za zaštitu ostatka flote od vazdušnih ili raketnih napada, zapravo “plutajuće patke”.

Brod “HMS dragon” je prošle godine 309 dana bio na vezu u Portsmutu, zatim “HMS daring” 232 dana i “HMS dajmond” 203 dana. “HMS dankan”, je većinu vremena na moru, ali je na vezu ipak bio197 dana. Od januara do marta ove godine “HMS daring”, “HMS dontles” i “HMS defender” nisu napustili luku.

Čudno je saopštenje proizvođača motora “Rols-Rojsa”, koji tvrdi da im Ministarstvo odbrane nije reklo da će brodovi od 8000 tona provoditi dosta vremena u toplim vodama, pa zato nisu ni dizajnirani da rade u toplim morima. Zaduženi za radove se pravdaju da su nedostatak radne snage, božićni praznici mornarima i redovno održavanje bili ključni faktori zbog kojih su brodovi ostali u Portsmutu.

Lord Alen Vest, bivši admiral i načelnik mornarice, izjavio je da je “sramota što se prepravka brodova ne radi pod hitno. Imamo tako malo fregata i razarača da morati da okrenemo i nebo i zemlju da uradimo taj posao”.

U decembru nijedan operativan brod

Velika Britanija u decembru po prvi put nije imala nijedan veliki brod koji je bio operativan u svetskim morima. Odsustvo 19 fregata i razarača Kraljevske mornarice u inostranstvu su vojni stručnjaci opisali kao “stratešku neprijatnost za zemlju”.

Problem je dospio u javnost 2016. godine, kada se ispostavilo da se dvije turbine motora svakog broda usporavaju u toploj vodi i ne mogu da proizvedu dovoljnu energije.

Sistem ne prepoznaje zbog čega se to događa i automatski “isključuje” brodske generatore, što dovodi do potpune električne blokade. U Sjevernom moru, ne dolazi do ovih problema jer pri hladnim temperaturama motori proizvode više energije. Ministarstvo odbrane je izdvojilo 160 miliona funti za otklanjane problema, a vjeruje se da će biti potrebno više milijardi funti.

 

 

(Global CIR/Daily Mail/Blic/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj