PODNIJET ĆU OSTAVKU AKO REFERENDUM NE USPIJE! Zaev: Možemo da se takmičimo sa opozicijom u ekonomiji i reformama, ali za NATO i EU trebamo stajati zajedno do kraja

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je siguran da će referendum o dogovoru sa Grčkom uspjeti, ali i da će podnijeti ostavku ako se to ne desi.

“Da, otići ću ako ne uspije referendum u Makedoniji, ali sam veoma siguran da će uspjeti. Očekujem ogromnu podršku građana i ozbiljne procente (podrške), 77 do 85 post, saglasno tome koliki su procenti građana koji su se izjasnili da su za EU i NATO”, rekao je Zaev u intervjuu kablovskoj “Jedan TV”.

Prema njegovim riječima, građani nemaju šta da biraju, jer Makedonija nema alternativu, već samo treba da potvrde da žele da njihova zemlja bude članica EU i NATO.

“Ubjeđen sam da će građani donijeti odluku za evopsku budućnost, za sebe i za druge generacije. Odluka je jednostavna, put za EU i NATO je jednosmjeran“, rekao je makedonski premijer.

Zaev je dodao da u vladajućoj koaliciji još nisu razmišljali o referendumskom pitanju, ali je istakao da će biti povezano sa odlukom o imenu i sa EU i NATO. Makedonski premijer je rekao da svuda u svojoj okolini vidi podršku za dogovor sa Grčkom o uređavanju spora oko imena Makedonija i da se zna ko je za napredak zemlje ka EU I NATO, navodeći da je referendum potreban zato što se ne zna ko je protiv.

“Opoziciona VMRO DPMNE je (za vrijeme ratifikacije Dogovora u Sobranju) izašla iz palarmenta, a možda je i tamo neko za, uzdržan ili protiv, ali neće učestvovati. Treba da vidimo ko je protiv”, rekao je Zaev.

On je istakao da ne može da prihvati kao argument optužbe opozicije i predsjednika države Gjorge Ivanova da je Makedonija tim dogovorom izgubila identitet i jezik.

“Sve što je makedonsko i povezano sa jezikom, ne samo što postoji u dogovoru, već je priznato i prihvaćeno od Grčke, a ime smo precizirali u Sjeverna Makedonija zato što je to i fakat”, rekao je makedonski premijer.

Zaev je istakao da je ubjeđen da će građani na referendumu biti za budućnost Makedonije i dodao da to treba da podrži i opoziciona VMRO DPMNE.

“Možemo da se takmičimo u ekonomiji i reformama, ali za NATO i EU treba da stojimo zajedno do kraja, zato što ulaska u te organizacije nema bez rješavаnja problema oko imena”, rekao je on.

Zaev je dodao da ga boli svaka pretnja i to što ga nazivaju izdajnikom zbog toga što radi na rješavanju problema Makedonije, kako bi postala napredna evropska zemlja.

“Sve što imam je u Makedoniji. Potičem iz biznis porodice, imam sve što mi treba i ne mogu me kupiti parama”, rekao je makedonski premijer Zoran Zaev.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj