(VIDEO) NEPREŽALJENA LEGENDA: Godišnjica smrti kralja popa

Najuspješniji zabavljač svih vremena preminuo je od srčanog udara izazvanog prevelikom dozom jakog anestetika propofola, a Jacksonov doktor Conrad Murray proglašen je krajem 2011. godine krivim za ubojstvo zvijezde iz nehaja i osuđen na četverogodišnju zatvorsku kaznu.

Slikovni rezultat za michael jackson globalcir.com

Njegova karijera jedna je od najimpresivnijih u popularnoj kulturi. Njegove ploče prodane su u 800 milijuna primjeraka, a vlasnik je i najprodavanijeg albuma ikada– ‘Thriller’ (110 milijuna). Neprežaljeni kralj popa je jedan umjetnika koji je uvršten u Rock and Roll kuću slavnih i to dva puta. Ujedno je vlasnik nekoliko Guinnessovih rekorda i 13 Grammya. Do sada je izdao čak 13 singlova koji su bili na prvom mjestu ljestvice Billboard Hot 10.

Časopis Time 80-ih ga je godina proglasio ‘najvećim fenomenom od Elvisa Presleya’, a Vanity Fair mu je dodijelio titulu ‘najpopularnijeg izvođača u povijesti šoubiznisa’.

Najbolje je plaćena poznata osoba za reklamni spot (zaradio je 12 milijuna dolara za 4 reklamna spota za Pepsi), a koncerti koji su se trebali održati u Londonu od srpnja 2009. do ožujka 2010. godine je najbrže rasprodan niz koncerata s prodajom od 11 karata po sekundi.

Michael Jackson rodio se 1958. godine. Rođen je u brojnoj glazbenoj obitelji, a svjetla pozornice su ga obasjala već s 11. godina, kada je nastupio s grupom The Jacksons 5. Michael je ubrzo prerastao u pravu glazbenu zvijezdu, a njegov utjecaj na glazbenu industriju je neprocjenjiv. Osim inovativnih, bezvremenskih videospotova i odlične glazbe, proslavio ga je i njegov osebujan ples, posebno legendarni moonwalk.

Kultni spot ‘Thriller’ uvršten je u američku Filmsku državnu bazu podataka i time ušao u povijest kao dio tamošnjeg nacionalnog blaga. Jacksonovo remek djelo iz 1983. godine postalo je prvi glazbeni video spot koji je uvršten u tu ekskluzivnu, dobro čuvanu zbirku u kojoj su pohranjene sve kopije filmskih klasika i televizijskih i drugih povijesno važnih snimki, a nalazi se u Virginiji.

Michael se bavio humanitarnim radom i rušio rasne barijere, a njegov je rad inspirirao je mnoge današnje popularne glazbenike i velike zvijezde.

Iako su uz preminulog glazbenog genijalca vezane i razne kontroverze, pogotovo oko teškog djetinjstva, aferama u koje je bio upleten te njegove smrti, neponovljivi, jedinstven i poseban ostaje zapamćen kao iznimna unjetnička figura uz čiju će bogatu glazbenu ostavštinu odrasti još brojne generacije. Michael Jackson i danas je broj jedan u srcima mnogih obožavatelja.

 

(Global CIR)

Komentiraj