DOK JE TRAMP PRIJETIO KUPCIMA IRANSKE NAFTE: Ruski ministar energetike boravio na ‘Međunarodnom gasnom forumu’ u SAD-u

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak na kraju posjete SAD-u izrazio je mišljenje da Moskva i Vašington posjeduju veliki potencijal za saradnju u gasnom resoru. Novak je razgovarao sa kolegom Rikom Perijem i ministrom finansija Stivenom Mnučinom o projektima iz kojih su izašle američke kompanije zbog sankcija.

Slikovni rezultat za Aleksandar Novak

Prema riječima Novaka, pregovori sa američkom stranom su se dotakli „ponude gasa kao najčistijeg vida goriva na svjetskom tržištu“. Ministar je naveo da se tržište gasa aktivno razvija i da će se ono globalizovati, upotreba gasa u svijetu će samo rasti, posebno na tržištima kao što su Pacifički region, Afrika, gdje je veliki broj stanovnika i nema pristupa tradicionalnim izvorima energije.

Novak je izrazio uvjerenost da postoji veliki potencijal za razvoj saradnje sa SAD-om u toj sferi. Ministar je rekao novinarima da je u SAD razgovarao i o izgradnji „Sjevernog toka 2“. „Bit ćemo u kontaktu po tom pitanju“, dodao je on, uzdržavši se od daljih komentara.

Tokom posete bilo je govora i o situaciji u Iranu.

Razmotrit ćemo Trampov poziv?

Prema riječima Novaka, Rusija će sa pravne tačke gledišta ocijeniti poziv SAD da se ne kupuje nafta od Irana, nakon što je Vašington odlučio da raskine „nuklearni sporazum“ sa Teheranom.

Ministar je podsjetio da je na snazi memorandum sa Iranom koji je potpisan 2014. godine. „Pratit ćemo, analizirati, polazeći prije svega od pravne baze“, rekao je Novak.

Ruski ministar je dodao da „energetika može postati pokretač razvoja naših odnosa“.

Novak je pozvao Perija na Rusku energetsku nedjelju — Međunarodni forum o energetskoj efikasnosti i razvoju energetike koji će se održati od 3. do 6. oktobra u Moskvi.

Ministar je učestvovao na godišnjem Međunarodnom gasnom forumu na kojem je imao konsultacije i sa zamjenikom predsednika Evropske komisije za energetiku Marošom Ševčovičem.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj