NE ŽELE KREDIT MMF-a: Generalni štrajk paralisao Argentinu

Argentinu je paralisao generalni štrajk, koji su organizovali sindikati protestujući protiv zajma od Međunarodnog monetarnog fonda u visini od 50 milijardi dolara.

Generalna konfederacija radnika također zahtijeva povećanje plata u skladu sa inflacijom od skoro 30 odsto godišnje. Vozovi, autobusi i podzemna željeznica zaustavljeni su u Buenos Airesu. Aktivisti su blokirali prilazne puteve glavnom gradu. Ovaj protest uticao je na život 15 miliona ljudi u glavnom gradu, zvaničnici kažu.

„Ne reformama, ne povećanju poreza, ne MMF-u”, stoji na transparentima koje su nosili brojni demonstranti. Letovi su obustavljeni širom zemlje.

MMF je pristao da odobri kredit od 50 milijardi dolara vladi predsjednika Maurisija Makrija nakon što je lokalna valuta, peso, izgubila vrijednost. Makri tvrdi da je kredit uzet kako bi se izbjegla ekonomska kriza.

„Štrajk ne doprinosi ničemu”, kaže Makri. „Naša privreda će ponovo rasti, ali zato moramo da sjednemo za sto i odlučimo šta svako od nas treba da radi”, dodao je.

Sindikati su najavili da su spremni za pregovore. „Ovo je nova šansa i nadam se da je vlada razumjela šta današnji štrajk znači”, kaže Karlos Akunja, jedan od lidera Generalne konfederacije radnika.

Odnos Argentine s MMF-om je na klimavim nogama. Mnogi krive ovu međunarodnu organizaciju za pogoršanje ekonomskih uslova u zemlji, kada je Argentina proglasila bankrot pre 17 godina, kaže novinarka BBC, Keti Votson.

Sindikati tvrde da će mjere štednje koje zahtijeva MMF prije odobrenja kredita otežati život najsiromašnijem sloju u ovoj zemlji.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj