TUSK O ODNOSIMA SA SAD-om: Dok se nadamo najboljem, EU mora biti spremna na najgore scenarije

Predsjednik Savjeta Evrope Donald Tusk kazao je da su transatlantske veze pod “ogromnim pritiskom” zbog politike koju vodi čelnik SAD-a Donald Tramp.

“Moje je uvjerenje, dok se nadamo najboljem, da moramo biti spremni Uniju pripremiti na najgore scenarije”, napisao je Task u pismu liderima EU, prenose agencije.

“Kada razgovaramo o migracijama i reformi eurozone, važno je imati na umu geopolitički kontekst koji je uslijedio nakon summita G7 u Kanadi, gdje su Sjedinjene Države odbacile teško dogovorenu zajedničku deklaraciju”, objašnjava Tusk.

“Bez obzira na neumorne napore očuvanja jedinstva Zapada, transatlantski odnosi su pod ogromnim pritiscima politike predsjednika Trampa. Nažalost, podjele nadilaze trgovinu”, nastavio je Tusk.

Nakon što smo si uveli carine, nema dijaloga sa Sjedinjenim Državama o tome

Trumpova administracija je 1. juna odredila carine na europski čelik i aluminij i tako navela Bruxelles da uvede dodatne carine za niz američkih proizvoda. “Nakon što smo si uveli carine, nema dijaloga sa Sjedinjenim Državama o tome”, rekla je u utorak europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem.

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker bi mogao uskoro otići u Washington na susret s Donaldom Trampom, rekao je u srijedu Margaritis Schinas, glasnogovornik europske institucije tijekom dnevne konferencije za novinare.

Svrha tog posjeta bila bi sačuvati otvorenu komunikaciju i prijateljski riješiti trgovinske probleme, posebice u automobilskom sektoru, objasnio je. Za sada nije određen nikakav datum, dodao je.

Prema nacrtu izjave za summit EU, koji je objavila agencija Reuters, čelnici unije obećat će dodatne napore u jačanju vojne suradnje unutar unije i smanjivanju ovisnosti o SAD-u a potvrdit će se i spremnost da se poveća potrošnja za obranu što je Trampov središnji zahtjev.

“Europa mora preuzeti veću odgovornost za vlastitu sigurnost”, kaže se u nacrtu pripremljenih zaključaka summita. “Unija stoga poduzima korake da ojača europsku obranu jačanjem ulaganja u obranu, razvojem kapaciteta i operativne spremnosti. Te inicijative jačaju njezinu stratešku samostalnost”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj