DANAS I SUTRA SAMIT EU! Merkel: Migrantsko pitanje moglo bi odlučiti sudbinu Evropske unije

Pitanje migracija bit će glavna tema na sastanku lidera Evropske unije u Bruxellesu koji se održava danas i sutra. Dvodnevni samit mogao bi se pokazati ključnim momentom za EU, zbog dosadašnjeg neslaganja unutar bloka u vezi s migrantima kao i odnosima sa Rusijom i SAD-om.

Pitanje migracija glavna tema samita EU lidera
– Ulozi su visoki, a vremena je malo – upozorio je u pismu upućenom čelnicima EU predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, prenosi dpa. Dodao je da ukoliko se ne pronađe rješenje za migrantsku krizu, da se riskira, od gubitka od radikalnih, antievropskih i antiliberalnih snaga.

Čelnicima EU predložio je tri inicijative: uspostavljanje regionalne platforme za iskrcavanje izvan Evrope, stvaranje budžeta za borbu protiv ilegalne migracije kao i jačanje saradnje sa državama porijekla i tranzita. Tusk je pozvao lidere da se pripreme za najgore scenarije sa SAD-om zbog politike koju vodi Donald Tramp.

Lideri EU će razgovarati o reformi eurozone i Brexitu.

Pomoći jedni drugima

“Potaknute sporazumom s Turskom koja je smanjila priliv migranata za 97 odsto od 2015. godine, 28 zemalja članica EU spremno je dati zeleno svijetlo za planove za uspostavljanje centara za provjeru u Alžiru, Egiptu, Libiji, Maroku, Nigeriji i Tunisu,“ navode agencije.

Ista agencija prenijela je u ponedjeljak i da je šefica Evropske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini pozvala zemlje članice EU da odvoje više novca za fond za povjerenje u Afriku, s obzirom da Unija radi na uspostavljanju centara za migraciju izvan Evrope.

Na samitu održanom u nedjelju, 24. juna, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će “metod koji će usvojiti “uključiti” zajednički rad tranzitnih zemalja i zemalja porijekla van Evropske unije“. On je spomenuo Libiju – glavno polazište za zemlje odakle se cilja ka Evropi – druge afričke zemlje i Balkan.

Merkel je rekla da zemlje EU moraju da vide “kako možemo pomoći jedni drugima, a ne da uvijek moramo čekati na svih 28, već razmišljajući na način o tome šta je važno za koga.”

Evropa ima mnogo izazova

“Evropa ima mnogo izazova, međutim onaj vezan za migrantsko pitanje bi mogao da odluči sudbinu Evropske unije”, rekla je Angela Merkel u obraćanju njemačkim poslanicima pred odlazak na današnji samit Unije u Briselu prenosi agencija AFP.

Ona je pozvala zemlje članice da traže “multilateralna” a ne “jednostrana” rješenja.

Njemačka kancelarka je branila svoju odluku da otvori vrata zemlje migrantima 2015. godine, navodeći da je to bio jednokratan humanitarni gest da se pomogne da se smanji pritisak na druge evropske zemlje.

Kako prenosi AP ona je rekla poslanicima da su vođe Austrije i Madjarske lično od nje tražile pomoć 2015. kada je stigao priliv migranata u njihove zemlje.

“Rekli smo da ćemo pomoći u vanrednoj situaciji, i sada, kao i tada, mislim da je to bila ispravna odluka”, rekla je Merkel.

Merkel je ukazala da se situacija sada promenila i da su Evropi potrebna zajednička rješenja za pitanje migranata. Rekla je da i dalje postoje podjele oko tog pitanja ali takođe i jedinstvo oko toga da je potrebno smanjiti migraciju, zaustaviti krijumčare i ojačati evropske spoljne granice.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj