MISIJA U SREDOZEMLJU: Prvi hrvatski ratni brod u operaciji NATO-a

U operaciju podrške miru “Sea guardian” u Sredozemlju bit će upućeno u 2018. godini do 50 pripadnika Oružanih snaga Hrvatske s brodom Hrvatske ratne mornarice.

Slikovni rezultat za croatian navy

 

Visoki zahtjevi interoperabilnosti i kompatibilnosti za angažiranje mornaričkih snaga u NATO operacijama dio su ciljeva razvoja sposobnosti Hrvatske ratne mornarice i djelomično su dostignuti, ali ne do nivoa za mogućnost dužeg angažiranja, odnosno za angažiranje u zahtjevnijim zadaćama u širem području Sredozemlja, prenosi Defender.

Kako je navedeno, sudjelovanje u dijelu operacije naziva Focus operation operacije “Sea guardian” podrazumijeva provedbu zadataka neborbenih djelovanja, s težištem na dostizanje učinaka u doprinosu stvaranja cjelovite pomorske situacijske slike iz svih raspoloživih izvora u realnom vremenu.

Pomorska situacijska informiranost

U opisu je i identifikacija plovila od interesa te uočljivosti NATO snaga na moru, s ciljem odvraćanja mogućih opasnosti (terorizam, ilegalne aktivnosti na moru, ugrožavanje slobode i sigurnosti plovidbe) i podrške NATO Strateškog komuniciranja.

Na samitu održanom u Varšavi 2016. godine, NATO je formalno najavio transformaciju pomorske protivterorističke operacije “Active endeavour“ u Sredozemlju u novu pomorsku sigurnosnu operaciju “Sea guardian”.

Ta operacija doprinosi pomorskoj situacijskoj informiranosti, razvoju regionalne pomorske sigurnosti, podržava borbu protiv terorizma, osigurava slobodu plovidbe, provodi zadatke pomorskog presretanja, doprinosi borbi protiv proliferacije oružja za masovno uništenje, štiti ključnu infrastrukturu te pomaže razvoju sposobnosti ratnih mornarica partnerskih zemalja u Sredozemlju.

 

(Global CIR/AJB/Agencije)

Komentiraj