MORMONI OSUĐENI ZBOG POLIGAMIJE, ŽENILI SE MALOLJETNICAMA! Advokat: Najveća kazna mu je da ide kući kod 24 supruge

Vrhovni sud u kanadskoj pokrajini Brianska Kolombija uslovno je osudio dvojicu muškaraca koji pripadaju mormonskoj sekti zbog poligamije.

poligamija

Vinston Blekmur proglašen je krivim jer ima 24 supruge, dok je sud ustvrdio kako Džejms Oler ima pet žena. Blekmur je kažnjen sa šest mjeseci kućnog pritvora (može da odlazi na posao i da rješava hitne medicinske probleme) kao i na 150 sati društveno-korisnog rada. Oler je dobio tri mjeseca kućnog pritvora kao i 75 sati društveno-korisnog rada. Obojica su dobili uslovne kazne od 12 mjeseci.

Šeri En Donegan rekla je kako su obojica inače vrijedni radnici i građani koji poštuju zakone, ali optužbe nije mogla da odbaci u potpunosti jer to ne bi bilo primjereno s obzirom na njihove prekršaje. Tu je napomenuto kako su neke od djevojaka imale samo 15 godina kad su se udale.

Vinston Blekmur (61), koji ima 149 dece, jasno je dao do znanja kako ga kazna neće spriječiti u praktiikovanju svoje vere.

– Koncept pokajanja potpuno je stran za njega u ovom kontekstu, zaključio je sud. Donegan je otkrila kako su Olerovi zločini bili motivisani njegovim vjerskim uvjerenjima koja su mu usađena u mlađoj dobi.

Veliki broj Blekmurovih pristalica bio je na sudu, a neki od njih su plakali kad je presuda pročitana, piše Daily Mail.

Kad je novinar pitao Blekmurovog advokata šta misli o presudi, on se našalio kako je dovoljna kazna da ga je sud poslao kod kuće gdje ga čeka 25 supruga.

Blekmur i Oler su bili vođe mormonske sekte koja vjeruje u poligamiju.

Dosad su bile tek dvije osude za poligamiju u kanadskoj historiji, ali ti slučajevi su se dogodili 1899. i 1906. godine, pa je tužitelj Piter Vilson rekao sudu kako ne mogu poslužiti kao presedan.

Maksimalna kazna za poligamiju u Kanadi je pet godina u zatvoru.

 

 (Global CIR/Agencije)

Komentiraj