NAJUGLEDNIJI AMERIČKI SUDAC ODLAZI U MIROVINU: Njegova su stajališta bila suprotna Trampovima, kojem su se sada otvorila nova vrata

Sudac američkog Vrhovnog suda Anthony Kennedy objavio je u srijedu da će otići u mirovinu nakon tri desetljeća na dužnosti na kojoj je njegov glas često bio ključan, što pruža priliku američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da osnaži utjecaj konzervativaca na tom sudu.

Na Twitteru se Trump oglasio nakon vijesti o umirovljenju legendarnog sudca. “To je čovjek koji je pokazao nevjerojatnu viziju, poznajem ga i poštujem dugo. Nedostajat će nam, ali potraga za novim sudcem počinje odmah”, odlučan je predsjednik.

Konzervativac Kennedy, koji će u julu napuniti 82 godine i drugi je najstariji sudac od ukupno devetero na Vrhovnom sudu, jedan je od najutjecajnijih američkih sudaca. Na Vrhovni sud došao je 1988. kao kandidat predsjednika Ronalda Reagana.

Imao je ključnu ulogu u jačanju prava na pobačaj i ukidanju političkih ograničenja za javnu potrošnju. U mirovinu odlazi 31. jula, objavio je sud.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj