NAJVEĆA ZAPLJENA DROGE U EVROPI: Europol oduzeo 800.000 tableta

Španska civilna garda i austrijska federalna policija zaplijenili su oko osam miliona eura u kriptovalutama bitkoin, IOTA i lumen, kao i oko 800.000 tableta droge LSD, što je najveća zapljena te droge u Evropskoj uniji, navedeno je u saopštenju Europola.

Kako se navodi u saopštenju, uspješno je razmontirana kriminalna mreža koja je proizvodila i širom svijeta slala droge poznate kao “nove psihoaktivne supstance” (NPS). Prilikom racije na laboratorije u Grenadi i Valensiji u Španiji, zaplijenjeno je više od 100 različitih vrsta NPS, čija tržišna vrijednost iznosi oko 12 miliona eura.

Europol je, inače, podržao racije sa dvije mobilne kancelarije u Španiji i Austriji, kao i sa analitičkom podrškom.

Kao rezultat, uhapšeno je osam osoba optuženih za trgovinu drogom i pranje novca, pretreseno je šest kuća u Španiji i jedna u Austiji, uništene su dvije laboratorije za proizvodnju sintetičkih droga i zaplijenjeno je više od osam miliona eura u kriptovalutama.

Osim toga, zaplijenjeno je 1,6 miliona eura sa jednog bankovnog računa u Austriji, oko 700.000 eura u kešu je konfiskovano u Španiji, zaplijenjene su i tri luksuzne kuće čija vrijednost je procijenjena na oko milion eura i tri luksuzna vozila, navodi se u saopštenju Europola.

Grupa je radila u Španiji od 2012. godine i uvozila je supstance neophodne za proizvodnju droga iz azijskih zemalja, uglavnom Kine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj