OVO ĆE BITI DUGA NOĆ! Italija blokirala EU samit zbog migracija, otkazana konferencija za medije Junkera i Tuska

Premijer Italije Đuzepe Konte odbio je da podrži dogovorene zaključke po drugim temama sve dok se EU lideri ne usaglase oko rješenja za problem migracija. Zbog ovakve blokade samita lidera EU od strane nove vlade u Rimu otkazana je i redovna konferencija za novinare koju je trebalo da održe predsjednici Evropske komisije i Evropskog vijeća Žan Klod Junker i Donald Tusk.

“Jedna zemlja članica ima rezerve prema svim zaključcima, tako da do ovoga trenutka ništa nije dogovoreno”, poručio je tokom večeri portparol Vijeća. Diplomate su rekle da je riječ o Italiji, što je potvrdio i sam italijanski premijer Đuzepe Konte.

“Italija je puno radila na prijedlogu koji je poslala u Vijeće. To je razuman prijedlog u skladu s vrijednostima EU. Razgovarao sam s drugim zemljama članicama i one su ponudile potporu. Sada čekamo da se riječi pretvore u djela”, rekao je Konte prije početka summita.

Predsjednik Europske komisije Žan Klod Juncker komentirao je prijetnju talijanskog premijera.

“Ne brine me veto nego stanje na talijanskoj obali”, rekao je Juncker.

Čelnici zemalja članica okupili su se u četvrtak u Bruxellesu na jednom od najkompliciranijih summita u novije vrijeme zbog novih napetosti oko migracija, trgovinskih razmirica sa Sjedinjenim Državama, potrebe za daljnjim reformama eurozone i stoga se ne isključuje mogućnost da se prvi dan summita odulji do ranih jutarnjih sati u petak.

Dopisnik jednog finskog lista je na Twitteru u tom kontekstu napisao da je od premijera Finske Juhe Sipile doznao da lidere očekuje ‘duga večer, noć i jutro’ te je novinarima preporučio da se naoružaju Red Bullom kako bi mogli ostati budni tijekom ‘duge, a možda i najteže noći koju sam ikad doživio’.

(Global CIR/Agencije)