PTICE SU DINOSAURI, SMAO IH TREBA ‘POPRAVITI’! Naučnici tvrde: Za pet do deset godina imat ćemo živog dinosaura?

Naučnici tvrde da bi mogli ‘stvoriti’ živog dinosaurusa i to za samo pet do 10 godina, inspirisani genetskim istraživanjima paleontologa doktora Alana Granta protagonste filmova “Park iz doba Jure”.

Slikovni rezultat za DINOSAURI

Doktor Džek Horner, koji je radio kao kosultant na sva četiri filma serijala “Park iz doba Jure”, vjeruje da odgovor na tu mogućnosti leži u – pilićima.

Ranih ’90-ih godina prošlog vijeka, kada je Horner bio savjetnik Stivena Spilberga, naučnici su pretpostavili da je ključ mogućeg ponovnog stvaranja praistrijske vrste – DNK dinosaurusa. Međutim, dalja proučavanja ostataka DNK pokazala su da su oni degradirali, zbog čega je prvobitna pretpostvaka odbačena.

Naučnci sa Harvarda i Jejla su se, od tada, okrenuli postupku obrnute evolucije, odnosno mutiranju današnjeg pileta unazad do njegovih prahistorijskih korijena.

“Naravno da su ptice dinosaurusi”, rekao je doktor Horner za magazin People,  “mi samo treba da ih ‘popravimo’, da bi više ličili na dinosauruse!” 

On je naveo četiri glavne razlike između dinosaurusa i ptica. To su: repovi, gornji i donji ekstemiteti i usta. 

Horner je sa svojim timom već radio na izmjeni određenih elemenata genetike pilića, manipulišući genetikom njihovih embriona. Obrnutim inženjeringom je uspio da njihov kljun “pretvori” u njušku dinosaurusa velociraptora. On, međutim, kaže da će krila i noge biti mnogo teže razviti.

“Rep je najznačajniji deo projekta. Ipak, u posljednje vrijeme smo uspjeli da postignemo nešto što nam daje nadu da nam za taj posao neće trebati još mnogo vremena.”

Ova vrsta genetskog inženjeringa radi se u embrionu koje tek počinje da se formira. Naučnci koriste gentičke markere da bi identfikovali trenutke kada se određeni geni “iskuljučuju” i “uključuju”, prenosi News Hub.

“Određujući momente kada se određeni geni ‘iskuljučuju’ i ‘uključuju’, možemo da shvatimo kako rep počinje da se razvija. Mi hoćemo da ‘popravimo’ gen, tako da to ne zaustavi rep da dalje raste i da se razvija.”

Slučajno ili namerno, tek infomacije o ovim istraživanjima objavljene su baš u vrijeme kada je četvrti film iz serijala “Park iz doba Jure” počeo da se prikazuje u svijetu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj