SVI MLADIĆI I DJEVOJKE ĆE PROĆI CIVILNU I VOJNU OBUKU? Francuski predsjednik Makron ponovo uvodi nacionalnu službu

Francuska vlada planira ponovo uvesti nacionalnu službu za sve šesnaestogodišnjake. To je u predsjedničkoj kampanji predložio Emanuel Makron u svrhu promovisanja osjećanja građanske dužnosti i nacionalnog jedinstva među francuskom omladinom.

Nova nacionalna služba će važiti za sve šesnaestogodišnjake, mladiće i djevojke, i biće podijeljena u dvije faze.

U prvoj fazi mladi će biti smješteni u neku javnu instituciju, što će im „omogućiti da stvore nove odnose i razviju svoju ulogu u društvu”. Volonterski rad s humanitarnim organizacijama, kao i držanje časova, nalaze se među mogućnostima za službu, pored tradicionalne obuke s policijom, vatrogascima ili vojskom.

U drugoj fazi, volontiranje će trajati od tri meseca do godinu dana i mladima će biti ponuđeno da taj dio odrade u „oblasti koja ima veze s odbranom i bezbjednošću”, ali ponovo mogu da biraju da volonitraju u institucijama koje se bave zaštitom kulturnog naslijeđa, životne sredina ili u socijalnim službama.

Iskusiti dio vojničkog života

Kada je po prvi put predložio ovu ideju tokom predsjedničke kampanje 2017, u pitanju je bila vojna služba u malom, jer bi svi francuski građani uzrasta od 18 do 21 godine morali da „iskuse dio vojničkog života” u trajanju od minimum mjesec dana.

Cilj ove obnovljene nacionalne službe, tvrdi vlada, jeste da ohrabri mlade građane Francuske da učestvuju u društvenom životu i promoviše socijalnu koheziju. Uskoro će početi konsultacije kako bi program krenuo početkom sljedeće godine. Postoji još dosta detalja koje treba razraditi, između ostalog i sam zakonski osnov ove zamisli.

Radna grupa koja je sazvana da osmisli ovaj program upozorila je da francuski ustav zabranjuje državi da prisiljava dio stanovništva da provodi vrijeme van svog doma, sem u slučaju odbrane države.

Ideju podržava 60% stanovništva

Šire gledano, oko 60 odsto stanovništva podržava ovu ideju, sudeći po anketi koju je sprovela organizacija JuGov u martu, iako se ova cifra prepolovi među mlađim ispitanicima.

Obavezna vojna služba je ukinuta 1996. kada je Makron imao 18 godina. Prije toga, svi francuski mladići su služili godinu dana u oružanim snagama. Kada je ukinut obavezni vojni rok 1997. učinilo se da su svi odahnuli. Ipak nostalgija se pojavila i mnogi su prepoznali da ova vrste službe nema samo vojnu, već i društvenu funkciju.

Dvadeset godina kasnije, predsjednik Makron ponovo želi oživjeti projekat društvene kohezije.

 

(Global CIR/BBC/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj