UKLJUČUJUĆI I ITALIJU! Neke članice EU usaglasile tekst o migrantima, sve bliže konačni dogovor

– Francuska i nekoliko drugih zemalja EU, uključujući Italiju, usaglasile su tekst zaključaka o migrantima na samitu u Briselu – rekao je neimenovani francuski diplomata.

Isti izvor navodi da su tekst, takođe, podržale Malta, Španija i Holandija, iako je portparol Vlade ove zemlje kasnije rekao da njegova zemlja nije dio tog dogovora, koji je uslijedio nakon što je Rim blokirao prethodni sporazum.

– Ne mogu da kažem da je sve riješeno – rekao je francuski diplomata na marginama samita.

On je dodao da je značajno što je došlo do saradnja sa italijanskim premijerom i što je postignut napredak po pitanju “kontrolisanih centara” koji imaju evropsku podršku.

Prema posljednjim informacijama prijedlog je spremna podržati i Njemačka, a jedina država koja se trenutno protivi tom sporazumu jeste Mađarska.

Italijanski premijer Đuzepe Konte odbacio je ranije večeras tekst saopštenja lidera EU čime je blokirano njegovo usvajanje.

Makron: Francuska je spremna na dogovor o “sekundarnoj migranciji”

 -Francuska je spremna da postigne sporazum sa Njemačkom o “sekundarnoj migranciji” ukoliko to Berlin zatraži, ali zahtjev u tom smislu još nije stigao – rekao je danas pomoćnik francuskog predsjednika Emanuela Makrona na marginama samita EU.

Evropski lideri obećali su da će pomoći nemačkoj kancelarki Angeli Merkel u rješavanju izbjegličke krize unutar bloka nakon što se ona našla pod pritikom partnera u Bavarskoj koji su zaprijetili da će da zatvore granicu migrantima.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj