VLADA FBiH JEDNOGLASNA: Usvojen zakon o demobilisanim borcima

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH u Mostaru usvojen je zakon o demobilisanim borcima, saznaju Vijesti.ba. Zakon je na Vladi FBiH usvojen jednoglasno. Nakon usvajanja zakona o demobilisanim borcima, novinarima se obratio premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

On je kazao da su ovom zakonu su prethodile temeljite analize.

“Morali smo krenuti od činjenica da zadržimo finansijsku stabilnost Federacije koja je mukotrpno nakon 20 godina nešto postigla gledajući u finansijskom smislu. Bitno je da je zakon usvojen jednoglasno što znači da ne postoji u koaliciji koja čini vladu, rezerva spram pogleda na boračku populaciju i na prava koja im pripadaju”, rekao je Novalić, prenose Vijesti.ba.

“Radi se o 15 prava od kojeg je najvažnije pravo na borački dodatak koji ide sa federalnog nivoa, a mi se moramo udružiti zajedno, kantoni i općine, to je i njihova obaveza, tako da pored toga postoji pravo na zdravstvo, pa zatim prednost pri zapošljavanju, i niz prava”, kazao je Novalić.

On je napomenu da je to maksimalno što se  moglo u ovom trenutku znajući da mora riješiti pitanje ovih ljudi, koji dugo pritišću socijalnu situaciju.

“Nakon što smo druge kategorije već servisirali kao što je penzioni fond, preduzeća sa poteškoćama i vidite da ta dva problema više ne egzisitiraju u socijalnom prostoru”, rekao je Novalić.

Dodao je da očekuje sinergiju i zajedničko djelovanje svih nivoa vlasti, jer su ustavnom i zakonima otvorena vrata da se svi nivoi vlasti uključe u rješavanje prava i obaveza prema ovoj populacijii.

 

(Global CIR/Vijesti.ba/Agencije)

 

Komentiraj