DOK NEKI LIDERI NAMEĆU TEMU MIGRANTSKE KRIZE: Theresa May se pokušava izvući sa Brexitom, a Tramp nastavlja sa napadima na EU uoči sastanka sa Putinom

Iako medijski izvještaji forsiraju priču o migracijama kao centralnu temu samita EU lidera, za evropsku sigurnost i budućnost mnogo su važnija pitanja poput okončanja Brexita i odgovora na Trumpovu antieuropsku politiku. Ponekad se čini kako je priča o migrantima vještački nametnuta kao centralna, budući da situacija nije ni blizu alarmantna kao 2015. godine u jeku migrantske krize, kada je usput rečeno i donesena odluka o izlasku Britanaca na referendum o napuštanju EU. Cilj je očigledno odvratiti EU od bavljenja Brexitom i SAD-om.

Theresa May upozorila europske lidere: Mislite na sigurnost svojih građana, dajte nam pristup obavještajnim bazama

Theresa May je u četvrtak lično apelirala na nacionalne čelnike EU, pozivajući ih da razmisle o sigurnosti vlastitih građana nudeći veću fleksibilnost Ujedinjenog Kraljevstva u pregovorima o sigurnosnoj suradnji nakon Brexita.

Govoreći na summitu Europskog vijeća u Bruxellesu, premijerka Ujedinjenog Kraljevstva upozorila je svoje kolege da trenutni pristup EU za sigurnosnu suradnju u razgovorima u Brexitu ometa sposobnost Ujedinjenog Kraljevstva da dijeli informacije o traženim zločincima i da surađuje na praćenju terorističkih mreža.

Mayova, koji se suočava s prijekorom čelnika EU koji kažu kako je napredak na pregovorima s Brexitom bio prespor, potaknula je ovu žalbu na sigurnost, znajući da je to jedan od najjačih aduta Velike Britanije u pregovorima. Kazano drugim riječima, Velika Britanija želi imati pristup sigurnosnim bazama podataka EU, a u zamjenu će sa evropskim institucijama dijeliti svoje obavještajne podatke.

U noćašnjem govoru Maysova je upozorila lidere EU da će njihova sposobnost razmjene informacija putem Schengenskog informacijskog sustava i Europskog informacijskog sustava kaznenih evidencija biti “pod rizikom” u okviru trenutnog držanja EU prema zvaničnom Londonu.

“To nije ono što želim i ne vjerujem da je to ono što i vi želite”, rekla je Theresa May. “Dakle, kada se sutra sretnete na u EU27 formatu (bez Britanije), pozivam vas da razmotrite što je u najboljem interesu vaših i britanskih građana i dajte pregovaračima mandat koji će nam omogućiti postizanje ovog ključnog cilja”.

Tokom pregovora o Brexitu, Britanci su ostati predani europskoj sigurnosti, nastojeći ostati usko integrirani u postojeće sigurnosne, kriminalne i protuterorističke strukture što je više moguće. Ipak, njihovi pregovarači bili su frustrirani onim što smatraju pretjerano legalističkim pristupom pregovarača Europske komisije – posljednji je primjer spor oko satelitskog sustava Galileo, kojem se Ujedinjenoj Kraljevini kao zemlji koja nije članica EU nudi samo ograničeni pristup.

PREGOVORI O BREXITU STIGLI I DO SVEMIRA: Brisel odsijeca Britanju od ‘sigurnosnih modula’ navigacionog sistema ‘Galileo’

Šta sa Trumpom?

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako Berlin američke sankcije smatra protuzakonitim, ali je pri tom i naglasila kako Njemačka želi nastaviti pregovore. „Na koji ćemo način pristupiti tim pregovorima, mi moramo razmotriti, ali je nužno spriječiti uvođenje daljnjih carina i time primjenu daljnjih mjera usmjerenih prema trgovinskom ratu“, izjavila je njemačka kancelarka u svom govoru u Bundestagu neposredno prije današnjeg samita.

Lideri EU tek su ovlaš noćas na marginama sastanka razgovarali o odgovoru Trumpovoj administraciji. I dok su se rješavala brojna pitanja unutar EU, Trump je ‘opalio’ novi Tweet u kojem tvrdi da ‘EU iskorištava SAD’. 

No, nijedan od čelnika okupljenih u zgradi Vijeća Europe nije izrazio nadu da će promijeniti način razmišljanja i pogled na stvarnost koji ima glavna američka reality zvijezda Donald Tramp: ni francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je u početku pokušavao izgraditi prisniji odnos s Trumpom, niti njemačka kancelarka Angela Merkel koja se od samog početka prema njemu odnosila hladno, niti Theresa May, koja će sljedećeg mjeseca dočekati Trampa u Londonu.

Umjesto toga, lideri su iskoristili poslijepodnevni razgovor o trgovinskom ratu koji je Trump zapalio nametanjem carina na čelik i aluminij kako bi se zadržali na temi važnosti transatlantskih veza. Potvrda Trumpovog sastanka s Putinom ubrizgala je svježu zabrinutost u razgovor lidera EU.

Kada je riječ o Trampu, konsenzus lidera jeste da se nastavi sa strategijom ‘zadržavanja’, kako bi se izbjeglo poticanje zapaljivog predsjednika, koji ne krije svoj prezir prema međunarodnom poretku koji je nekako, po njegovu mišljenju, ‘zlostavlja’ zemlju koja ga je faktički stvorila.

Tarife ‘odmazde’ već su stupile na snagu, a predsjednik Evropske Komisije Jean-Claude Juncker rekao je čelnicima da će posjetiti Bijelu kuću – vjerovatno ​​krajem jula – gdje će ponoviti poruku koju su Europljani donijeli na samitu G7 ranije ovog mjeseca: da će u Trampovom trgovinskom ratu svi izgubiti’. “Zabrinuti smo, ali ovo još nije rat”, izvijestio je jedan dužnosnik EU koji je slušao raspravu lidera.

U znaku europskog kontinuiranog angažmana, nizozemski premijer Mark Rutte posjetit će sljedećeg tjedna Washington. Tramp će, nakon tjedan dana, napraviti obrnuto putovanje preko Atlantika, zaustavljajući se najprije u Bruxellesu na sastanku čelnika NATO saveza u sjedištu saveza, prije no što će otići u Ujedinjeno Kraljevstvo, a potom u Helsinki kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

 

 

(Global CIR)

 

Objavljeno u:

Komentiraj