SVI ZADOVOLJNI REZULTATIMA SAMITA: Prevladala je evropska saradnja

Lideri Evropske unije jutros su nešto poslije pola 5 došli do dogovora kojim će se zaobići italijanska blokada da bi se stvorili novi “centri” na evropskom tlu za rješavanje problema azilanata i preuzimanje niza drugih kooperativnih koraka u oblasti migracione politike, piše renomirani portal Politico.

Kako stvari stoje, njemačka kancelarka Angela Merkel izašla je kao pobjednik iz ove priče.

Sporazumom je postignuta ravnoteža između zabrinutosti graničnih i obalnih zemalja koje su najteže pogođene dolaskom migranata i političkih zahtjeva unutrašnjih nacija koje žele spriječiti migrante koji dolaze u njihove zemlje. Lideri su dogovorom pokušali naglasiti smisao jedinstva i rješavanja.

– Ovo je izazov ne samo za jednu državu članicu već i za Evropu kao cjelinu – izjavili su lideri.

Navodeći smanjenje broja migranata u posljednjih nekoliko godina, lideri su dodali da je ”Evropsko vijeće odlučno nastaviti i pojačati ovu politiku kako bi spriječilo povratak nekontroliranom stanju iz 2015. godine i dodatno zaustaviti ilegalne migracije na svim rutama”.

– Nakon intenzivnih diskusija o možda najtežoj temi za Evropsku uniju, došli smo do dobrog dogovora – rekla je Merkel novinarima.

Konte zadovoljan

Italijanski premijer Džuzepe Konte (Giuseppe Conte) izjavio je da je zadovoljan sporazumom o migraciji postignutim u petak u zoru, dodajući da će Rim kasnije odlučiti da li da bude domaćin centara za prihvat migranata.

– Zadovoljni smo. To su bili dugi pregovori, ali Italija više nije sama – izjavio je Konte novinarima nakon razgovara s kolegama iz Evropske unije u Briselu.

On je naveo elemente sporazuma, uključujući i mogućnost uspostave centara za prihvat migranata unutar EU koji bi odlučili o zahtjevima za azil, ali je jasno poručio da Italija još nije odlučila da li da uspostavi takav centar na svom teritoriju.

– To je odluka koju ćemo donijeti zajednički kao vlada. Od nas se nije tražilo da to učinimo – izjavio je Konte novinarima nakon svog prvog učešća na nekom samitu EU.

Pobijedila evropska saradnja

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je da teško dogovoreni sporazum o migraciji koji su postigli čelnici Evropske unije pokazuje da je “evropska saradnja” prevladala nad nacionalnim interesima.

– Nakon devet sati rasprave sporazum je postignut. Evropska saradnja je ta koja je pobijedila – izjavio je Makron dok je napuštao samit koji je počeo u četvrtak navečer i završio u zoru u petak.

– Evropa će dugo vremena morati živjeti s migrantskim pritiskom. Moramo uspjeti u suočavanju s tim izazovom, dok istovremeno poštujemo naše vrijednosti – izjavio je francuski čelnik, prenose agencije.

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Najveca kriza EU je prosla i to je uspjesno rijesena ,dok Njemacka privreda uvozi radnu snagu cak milion ljudi, iz Amerike svi povlace zlato a takva sila je Amerika da mora od meksikanaca da se zastiti jer Amerikanci ostaju bez posla… Svi zlato povlace iz Amerike vjerojatno osjecaju nesigurnost, a Amerika se povlaci iz svijeta i brani svoje granice pravljenjem zida,. Svima je jasno kako su Ameri prosli u Siriji i da se na bliskom istoku procesi sve vise odvijaju bez njih. Koliko je jaka Amerika kada Kanada joj uvodi sankcije, pravi zid prema Mexicu. Tramp je doveden da unisti NATO i to ce se uskoro desiti.

    Reply

Komentiraj