NAKON ŠTO JE ANGELA MERKEL ISTU PONUDU ODBILA 11 PUTA: Tramp nagovarao Makrona da napusti EU i da zaključi bilateralni trgovinski sporazum sa SAD-om

Tokom susreta u aprilu u Bijeloj kući američki predsjednik Donald Tramp nagovarao je francuskog kolegu Emanuela Makrona da napusti Evropsku uniju i da zaključi bilateralni trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama, prenosi u petak Washington Post.

“Zašto ne odeš iz EU”, navodno je Tramp upitao Makrona, francuskog čelnika koji je izabran upravo na osnovu proevropskog programa. Navodi se to u članku Washington Posta koji se poziva na izjave dvojice evropskih funkcionera.

“Osnovana da iskoristi SAD”

Jedan diplomatski izvor je agenciji France presse potvrdio sadržaj tog razgovora. Tramp mjesecima napada EU i ističe navodno nepravedne trgovinske postupke, posebno u automobilskom sektoru.

“Jasno je da je Evropska unija osnovana kako bi iskoristila Sjedinjene Države”, rekao je Tramp u srijedu naveče na skupu u Sjevernoj Dakoti.

Izabran pod sloganom “Amerika prva” Tramp redovno napada multilateralne organizacije i NATO. Tokom nedavnog summita G7 u Kanadi rekao je svojim zapadnim kolegama da je Sjevernoatlanski savez podjednako loš kao Alena, sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini.

Ranije je nagovarao njemačku kancelarku da SAD i Njemačka sklope pojedinačni ugovor o slobodnoj trgovini, mimo EU, što je ona odbila.

SHVATIO DA MU JE EVROPA BITNIJA OD VELIKE BRITANIJE? Merkel je 11 puta odbila dogovor sa Trumpom dok joj nije postavio pravo pitanje

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Zato je ludi TRAMP kada je shvatio da ga Macron zezao svo vrijeme izašao i počupao drvo koje su zajedno sadili! hahhahaahah

    Reply

Komentiraj