PORED SIRIJE, SJEDINJENE DRŽAVE SADA GUBE I LIBIJU? Nakon pada grada Derne, cijela istočna Libija je pod kontrolom Haftara

Libijski zapovjednik snaga na istoku zemlje, Khalifa Haftar, proglasio je pobjedu u bitci za grad Derna, zadnji bastion militanata koji su mu se protivili na istoku zemlje.Još jučer su se mogle pročitati vijesti da su u pomenutom gradu vođene žestoke borbe.

Grad Derna nalazi se na oko 265 kilometara zapadno od libijske granice s Egiptom te u gradu živi oko 125,000 ljudi. Pobjeda u Derni svakako će dodatno ojačati istočne libijske snage, tzv. Libijsku nacionalnu vojsku (LNA), kao i samog Haftara koji je i prije ovoga nedvojbeno bio najmoćnija osoba u zemlji.

Međutim, lokalni borci u Derni odbacili su u četvrtak tvrdnje libijskog vojnog zapovjednika Khalife Haftar kako su njegove postrojbe u potpunosti zauzele grad Dernu. Međutim, to nije omelo Haftara da se nakon proglašenja pobjede  pojavi na televiziji te  održi govor – istaknuo je kako je ovo “velika pobjeda nad teroristima”.

“Danas je zastava terorizma zamijenjena zastavom pobjede, koja će donijeti mir i stabilnost  unatoč teroristima i onima koji ih podržavaju”, rekao je Haftar.

Haftarova pobjeda značit će jači utjecaj Rusije na Mediteranu, a nije isključena i gradnja stalnih luka na libijskoj obali koje bi koristila ruska vojska po uzoru na Siriju. Također, Haftar je u posljednje vrijeme nekoliko puta boravio u Francuskoj čiji predsjednik predvodi inicijativu za ujedinjenje zemlje. Sve u svemu, kome god se priklonio Haftar to neće biti SAD.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj