POLITIČKA ODLUKA SKUPO ĆE KOŠTATI GRAĐANE: Poljska prekida saradnju sa Gazpromom, potpisala 20-godišnje ugovore o kupovini američkog LNG-a

Najstariji kupac ruskog plina – Poljska – za četiri godine prekinut će veze s Gazpromom i okrenuti se zapadnim dobavljačima tog energenta, Americi i Norveškoj. Prvi korak ka tom cilju napravljen je proteklih dana kada je poljska kompanija PGNiG potpisala dugoročne ugovore s dvije američke tvrtke za isporuku ukapljenog prirodnog plina (LNG).

PGNiG navodi da su ugovori potpisani s kompanijama Port Arthur LNG i Venture Global LNG, koji trenutno rade na izgradnji terminala za ukapljivanje plina na obali Meksičkog zaljeva u Teksasu i Louisiani. Očekuje se da će terminali početi s radom 2022. i 2023. godine. Prema ugovoru, očekuje se da će svaka tvrtka sljedećih 20 godina Poljacima isporučivati 2 milijuna tona ukapljenog plina godišnje.

To je pitanje energetske sigurnosti i Baltički plinovod nije dio pregovora s Gazpromom”, izjavio je Naimski. Valja podsjetiti kako vladajuća Stranka prava i pravde od dolaska na vlast 2015. godine tvrdi kako neće produžiti ugovor o isporuci s Gazpromom koji istječe 2022. godine. Time će okončati suradnju s Rusijom koja traje 74 godine. Naime, Rusija, odnosno tadašnji Sovjetski Savez, počeo je isporučivati plin Poljskoj još 1944. godine, a s 10 milijardi prostornih metara godišnje ruske isporuke danas sudjeluju sa 63 posto u ukupnoj poljskoj potrošnji plina.

PGNiG će od ove godine dobivati dvostruko veće količine LNG-a iz Katara, odnosno tri milijarde prostornih metara.

Čisto politički motivi kriju se iza ovih ekonomski neopravdanih odluka poljskih vlasti i kompanija koje na kraju najskuplje plaćaju obični građani.

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Komentiraj