TRAMPOVO DVOSTRUKO POVLAČENJE?! Neće uvoditi sankcije protiv ‘Sjevernog toka 2’, ali zato Pentagon pravi analizu troškova ‘povlačenja’ američkih vojnika iz Njemačke

Ministarstvo ekonomije Njemačke dobilo je od Sjedinjenih Američkih Država preliminarne garancije da neće proširivati sankcije na plinovode čiji je vlasnik Rusija.

Između ostalog, to uključuje i građevinske radove, kojima su Amerikanci prethodno prijetili sankcijama.  „To je sve što imamo“, dodali su iz njemačkog ministarstva ekonomije. Ovo je veliki obrat u najvećoj evropskoj gasnoj priči jer su SAD prijetile izvođačima projekta “Sjeverni tok 2” sankcijama, a predsjednik zemlje Donald Tramp je na sastanku njemačku kancelarku Angelu Merkel pokušao nagovoriti da odustane od projekta.

Podsjećamo, plinovod „Sjeverni tok 2“ spaja rusku i njemačku obalu bez posrednika, dnom Baltičkog mora, paralelno s već postojećim plinovodom „Sjeverni tok“. Kapacitet će iznositi 55 milijardi m3 plina godišnje. Dozvole za njegovu izgradnju dale su Njemačka, Finska, Švedska i Rusija, a još se očekuje jedino dozvola od strane Danske. Ukoliko Danska ne izda dozvolu, njene vode će biti zaobiđene u gasnoj ruti i projekt se nastavlja bez zaustavljanja.

Njemačka u ovoj priči nije usamljena unutar EU, kako se to često može čuti kroz interpretacije brojnih medija, već projekt „Sjeverni tok 2“ podupiru i pojedine druge zemlje iz njezinog okružja koje na ruski plin iz tog plinovoda itekako računaju, poput Francuske i Austrije.

Ali neovisno o tome, taj projekt ipak snažno udara na unutareuroposko jedinstvo iako mu to vjerovatno nije bila prvobitna  intencija.

Međutim, ovo ‘povlačenje SAD’ dodatno je podgrijao američki magazin Washington post ‘najavom’ povlačenja američkih trupa i SR Njemačke, što je demantirano iz Pentagona, ali su potvrdili kako su radili ‘rutinsku analizu troškova’ koja se inače radi.

SAD povlači trupe iz Njemačke?

Pentagon analizira troškove i posljedice velikog povlačenja ili prijenosa američkih trupa baziranih u Njemačkoj usred rastućih napetosti između američkog predsednika Donalda Trampa i njemačke kancelarke Angele Merkel, navodi „Vašington post“ pozivajući se na četiri izvora.

List navodi da je Tramp izrazio interesovanje za taj korak ranije na sastanku sa svojim savjetnicima. Sagovornici „Vašington posta“ izjavili su da je Tramp pogođen veličinom kontingenta i da se žalio da druge zemlje malo ulažu u zajedničku bezbjednost i da ne troše dovoljno na odbranu. Izvori su naglasili da Pentagon u ovom trenutku samo razmatra različite opcije.

Te informacije su uznemirile evropske zvaničnike koji, kako navodi list, pokušavaju da razumiju da li Tramp zaista namjerava da realizuje svoju ideju ili je to njegova taktika pregovora prije samita NATO-a u Briselu.

Predstavnik Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće rekao je da američka administracija nije tražila od Pentagona specijalnu analizu posledica povlačenja trupa iz Nemačke. Prema njegovim riječima, takvi potezi predstavljaju „normu“.

Sa svoje strane, predstavnik Ministarstva odbrane SAD Erik Paon negirao je potpuno ili djelimično povlačenje američkih trupa iz Njemačke i takođe je izjavio da Ministarstvo redovno sprovodi takve analize.

Na samitu NATO-a 2014. godine odlučeno je da svi članovi Alijanse za odbranu izdvajaju do 2 odsto BDP-a. Američki predsjednik Donald Tramp više puta je pozivao partnere u Savezu da ispune te sporazume, prijeteći da će u suprotnom smanjiti učešće SAD u zajedničkim programima bezbjednosti zemalja-članica Alijanse. Ukoliko se ostvare Trampove prijetnje to će biti ‘dvostruko povlačenje iz Evrope’.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj