ZBOG SUMNJE DA JE NAREĐIVAO I POČINIO ZLOČINE: U Hrvatskoj uhapšen komandant logora Manjača

Hrvatska policija uhapsila je u subotu u Ličkom Petrovom Selu 67-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine, Daneta Lakajića, koji je dolazio na komemoraciju žrtvama logora Jadovno iz 1941., zbog osnovane sumnje da je 1992. godine više puta zapovjedio, a i sam počinio ratni zločin prema zarobljenicima u logoru Manjača.

alt

Policijski službenici PU zagrebačke u suradnji s policijskim službenicima PU ličko-senjske i Ravnateljstva policije su u subotu u 10,25 sati u Ličkom Petrovom Selu, uhitili 67-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine, nekadašnjeg oficira u organima sigurnosti iz V. armijske oblasti sa tadašnjim sjedištem u Zagrebu, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Osumnjičeni Lukajić je priveden u prostorije PU zagrebačke gdje su provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđene osnove sumnje da je tokom septembra 1992. godine u logoru ratnih zarobljenika Manjača, kao tadašnji pripadnik sigurnosnih službi JNA i Vojske Republike Srpske, u više navrata zapovjedio podređenim pripadnicima Vojske Republike Srpske da nečovječno postupaju prema ratnim zarobljenicima nanošenjem patnji i ozljeda tjelesnog integriteta i zdravlja. U tome je povremeno i sam sudjelovao kršeći pravila međunarodnog prava, uslijed čega je više ratnih zarobljenika zadobilo teške tjelesne ozljede, navodi MUP.

Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni državljanin Bosne i Hercegovine bit će u zakonskom roku predat pritvorskom nadzorniku, a Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu bit će podnesena odgovarajuća kaznena prijava, stoji u objavi MUP-a na upit Hine.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik kaže da je nedopustivo hapšenje pukovnika Vojske RS-a Daneta Lukajića u Hrvatskoj zbog navodnog ratnog zločina u logoru Manjača, napominjući da to nije u jurisdikciji hrvatskog pravosuđa. Dodik je u izjavi Srni rekao da je uvjeren da će srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić protestovati i tražiti od hrvatskih vlasti da što prije osiguraju Lukajićevo puštanje na slobodu.

“Hapšenje oficira Vojske Republike Srpske je neprihvatljivo, nedopustivo”, poručio je predsjednik RS-a, prenosi RTRS.

Dodik je naveo da Hrvatskoj očigledno smeta obilježavanje Dana sjećanja na žrtve u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag, te da smatra da bi bilo korisno da pokažu poštovanje prema mjestima kao što je Jadovno, gdje je stradao veliki broj Srba.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj