PATRIOTSKA DUŽNOST ILI TERET? Gdje je sve služenje vojnog roka obavezno

U Francuskoj će svi šesnaestogodišnjaci morati da provedu mjesec dana radeći u državnoj službi, uz mogućnost dobrovoljnog služenja dodtnih tri meseca u vojsci ili policiji. Ta ideja potekla je od predsjednika Emanuela Makrona okom izborne kampanje. Rekao je da želi da francuski građani „direktno iskuse život u vojsci”.

Slične argumente – da služenje vojske jača karaker i patriotsku svijest – koriste i oni koji se zalažu da se opšta vojna obaveza, koja je ukinuta u regiji Balkana, ponovo uvede. Neke ankete pokazuju da skoro tri četrvrtine građana podržava tu ideju.

BBC je napravio pregled država u kojima još postoji obavezni vojni rok i načina na koji je to regulisano.

Južna Koreja

Južna Koreja, koja je formalno još u ratu sa Sjevernom Korejom, ima vrlo strog sistem vojne obaveze. Svi vojno sposobni muškarci moraju da provedu 21 mjesec u pešadiji, 23 mjeseca u mornarici ili 24 mjeseca u vazduhoplovstvu. Imaju i mogućnost da služe u policiji, vatrogascima, obalskoj straži, ili u rjeđim slučajevima u državnoj administraciji.

Izuzetni sportisti mogu da računaju na oslobađanje, ako osvoje zlatnu medalju na Olimpijadi ili na Azijskim igrama. U Sjevernoj Koreji obavezni vojni rok traje 11 godina za muškarce i sedam za žene.

Eritreja

Svi muškarci i mlade neudate žene u Eritreji moraju da služe osamnaestomjesečni vojni rok. U praksi, tvrde humanitarne organizacije, taj rok može da traje nekoliko godina, pa i doživotno.

U izvještaju Amnesti Internešnala iz 2015. se kaže: „Regrute i dalje raspoređuju na razne civilne i vojne dužnosti, što je u stvari prisilan rad“.

Izbjegavanje služenja vojnog roka je, prema humanitarnim organizacijama, glavni razlog što mladi Eritrejci napuštaju zemlju i traže azil u Evropi.

Švajcarska

U Švajcarskoj je vojni rok obavezan za sve muškarce od 18 do 34 godine. Obuka traje 21 nedjelju, a svake godine se ide na doobuku.

Prigovor savjesti dozvoljava služenje u civilstvu. Za žene vojni rok nije obavezan, ali mogu da se prijave dobrovoljno.

Švajcarci su dosad tri puta izlazili na referendum o ukidanju obaveznog služenja, i sva tri puta su glasali protiv. Poslednji put su to učinili 2013.

Brazil

Vojni rok je obavezan za muškarce preko 18 godina, s tim što studenti mogu da ga odlože.

Potencijalne regrute često odbijaju kada broj osamnaestogodišnjaka preraste broj potrebnih vojnika. Mladići moraju da prođu mnoge fizičke testove da bi bili primljeni..

Vojnicima sljeduje mala plata te hrana i smeštaj u kasarnama, što privači mnoge siromašne Brazilce.

Izrael

Vojni rok je u Izraelu obavezan kako za muškarce, tako i za žene. Muškarci služe tri godine, a žene dvije.

Obaveza važi za sve građane, u zemlji i inostranstvu. Pošteda se može dobiti na osnovu zdravstvenih problema, pripadnosi nekim vjerskim grupama. Vrhunski sportisti mogu da računaju na skraćenje.

Sirija

U Siriji svi muškarci moraju da služe vojsku. Predsjednik Bašar El Asad je u martu 2011. skratio vojni rok sa 21 na 18 mjeseci.

Neodazivanje na poziv za regrutaciju može da dovede do gubitka posla, a samovoljno napuštanje jedinice povlači zavorsku kaznu do 15 godina.

Vojni rok

Neke zemlje su ponovo uvele vojni rok u prethodnih nekoliko godina.

Samo osam mjeseci nakon ukidanja, ministarstvo odbrane u Gruziji ponovo je uvelo obavezni vojni rok. Novi sistem obuhvata vojnu obuku tri mjeseca, a zatim službu u profesionalnoj vojsci u svrhu podrške narednih devet mjeseci.

Litvanija je ponovo uvela vojni rok 2016, nakon što ga je ukinula 2008. Sada svi muškarci između 18 i 26 godina, sem ako nisu “studenti ili samohrani očevi” moraju da služe vojsku godinu dana.

Građani Švedske su glasali da ponovo uvedu obavezni vojni rok. On je bio ukinut 2010. nakon 100 godina.

 

(Global CIR/BBC/Agencije)

 

Komentiraj