POŠTO JE U BRATSKIM VEZAMA SA ČOVIĆEVIM HDZ-om! Crnadak: ‘Neka Dodik iskoristi veze i pomogne uhapšenom Lukajiću’

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak potvrdio je da sutra očekuju zvaničnu notu iz Hrvatske u vezi s hapšenjem pukovnika bivše Vojske Republike Srpske Daneta Lukajića u Hrvatskoj.

Igor Crnadak/FOTO: Agencije

Crnadak kaže da su nadležni u Ambasadi BiH jučer telefonski obaviješteni o hapšenju Lukajića.

Šef bh. diplomatije je izdao nalog da budu u stalnoj vezi s organima Hrvatske i da se što prije stupi u kontakt s ovim uhapšenim bh. državljaninom kako bi, naveo je, došlo do posjete i utvrdilo se da su prema Lukajiću ispoštovana sva zagarantovana prava i da se s njim postupa na odgovarajući način.

”Iz ovog što je hrvatska policija dosad saopštila vidi se da je u pitanju optužba za ratni zločin”, rekao je ministar vanjskih poslova BiH.

Povodom izjave entitetskog predsjednika Milorada Dodika da je uvjeren da će član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić protestovati i tražiti od hrvatskih vlasti da što prije obezbijede Lukajićevo puštanje na slobodu, Crnadak je rekao da je ovom trenutku važno da svako pomogne koliko može.

Nema potrebe da se na bilo koga prebacuje odgovornost. S obzirom na činjenicu da je SNSD Milorada Dodika u bratskim vezama sa HDZ-om i na njegovu izjavu da ‘srpske interese u Predsjedništvu BiH brani Dragan Čović’, očekujem i pozivam ga da se u ovo najdirektnije uključi i iskoristi svoje bliske veze s hrvatskim političarima kako bi izvukli maksimum iz tih njegovih dobrih veza i pomogli u ovom slučaju Lukajiću”, dodao je Crnadak.

Hrvatska policija saopćila je jučer da je nekadašnji oficir u organima bezbjednosti Pete vojne oblasti JNA Dane Lukajić (67) uhapšen u Ličkom Petrovom Selu zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Manjača kod Banjaluke u septembru 1992. godine.

Iz hrvatske policije su naveli da je Lukajić, koji je državljanin BiH, priveden u prostorije zagrebačke policijske uprave.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj