SAUDIJSKA ARABIJA DEMANTIRALA AMERIČKOG PREDSJEDNIKA: “Salman i Tramp su razgovarali, ali nije bilo riječi o povećanju proizvodnje nafte”

Saudijska Arabija saopštila je da je kralj Salman razgovarao s američkim predsjednikom Donaldom Trampom, ali da tokom razgovora nije bilo riječi o proizvodnji dodatnih dva miliona barela nafte koje je Tramp ranije spomenuo na Twiteru.

“U razgovoru su dvojica lidera naglasili da je potrebno učiniti napore kako bi se održala stabilnost naftnog tržišta i rast globalne ekonomije”, prenijela je državna agencija Saudi press. U saopštenju se dodaje da postoji razumijevanje da će zemlje koje proizvode naftu morati da daju “nadoknadu za bilo kakve eventualne nestašice zaliha”, bez daljeg objašnjenja.

Tramp je ranije napisao na Twiteru da je dobio uvjeravanja od saudijskog kralja Salmana da će njegova zemlja povećati proizvodnju nafte, “možda čak i na dva miliona barela”, zbog neizvjesnosti u Venezueli i Iranu. Ranije su se zemlje OPEC-a i Rusija dogovorile da proizvodnju ograniče na milion barela radi stabilizacije tržišta i cijena nafte.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj