EVROPSKA UNIJA LOMI KIČMU SAD-u: Iz Brisela zaprijetili tarifama na čak 300 milijardi dolara američkih proizvoda

Evropska unija bi uskoro mogla dodatno uzvratiti udarac SAD-u na tarife koje su ranije uvedene EU-u.

Kako prenose izvori, Brisel je poslao dokument u američko ministarstvo trgovine te su im zaprijetili uvođenjem tarifa u iznosu od čak 300 milijardi USD na američki uvoz.

Kada i pod kojim uvjetima EU misli uvesti ove tarife SAD-u? Ukoliko SAD uvede carine na uvoz automobila iz Europe (nešto što Tramp prijeti već neko vrijeme).

“Uvođenje takvih carina bit će prije svega štetno za američku ekonomiju”, navodi se u dokumentu.

Ko će prvi povući potez ovaj puta? Trump je rekao kako će tarife na evropske automobile uvesti ukoliko Evropa ne podigne postojeće barijere.

U svakom slučaju čini se kako bi trgovinski rat između SAD-a s jedne strane i velikog dijela svijeta s druge, mogao postati još i znatno oštriji, s obzirom da američki predsjednik već otvoreno prijeti novim sankcijama zbog saradnje EU sa Iranom.

Sankcije EU i upozorenja OPEC-u

Sjedinjene Američke Države uvest će sankcije evropskim kompanijama koje posluju s Iranom, upozorio je američki predsjednik Donald Tramp.

On je u intervjuu za Fox News, na pitanje hoće li će uvesti sankcije evropskim kompanijama ukoliko posluju s Iranom, odgovorio “naravno”.

– To je ono što radimo, apsolutno – rekao je Tramp.

On je optužio Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEK) da manipulira svjetskim tržištima nafte i upozorio ih da prestanu to raditi.

– Bolje bi im bilo da prekinu jer mi štitimo mnoge od tih zemalja – dodao je Tramp.

Ruhani na evropskoj turneji

Iranski predsjednik Hasan Rohani (Hassan Rouhani) u ponedjeljak počinje svoju posjetu Švicarskoj i Austriji, dok traje neizvjesnost o nuklearnom sporazumu s velikim silama koji je evropske zemlje i dalje podržavaju uprkos izlasku SAD.

Rohaniju, koji posjećuje neku zapadnoevropsku zemlju prvi put u dvije i po godine, prvo odredište u ponedjeljak je Bern.

Zajedno s iranskim ministrom Mohamadom Džavadom Zarifom (Mohammad Javad), Rohani će se sastati sa švicarskim kolegama Alenom Berseom (Alain Berset) i Ignacijom Kasisom (Ignazio Cassis).

Susret ima iznimnu važnost jer u sklopu dogovora s Vašingtonom Švicarska predstavlja američke interese u Teheranu.

Nakon što su se SAD povukle iz nuklearnog dogovora u maju, Donald Tramp (Trump) ponovno je nametnuo sankcije Teheranu.

U srijedu bi se Rohani trebao u Beču sastati s čelnicima Austrije, koja je upravo preuzela rotirajuće predsjedništvo Evropske unije.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj