KOMPANIJE NEZADOVOLJNE, ŽELE U EU: Bankari napuštaju London City zbog Brexita

Od kada su građani Velike Britanije prije dvije godine odlučili izaći iz EU-a, u jednoj od najmanjih članica traži se ured više, javlja Bloomberg. Londonske firme nezadovoljne Brexitom, traže novu adresu unutar Unije, kako bi svoje poslovanje mogli nastaviti bez suvišnih birokratskih komplikacija.

Brexit je natjerao više od 30 londonskih kompanija, najvećim dijelom iz sektora finansija, osiguranja i menadžmenta, da svoje urede presele u Luksemburg. Zbog toga se u ovom vojvodstvu otvorilo preko 250 novih radnih mjesta, dok ih se očekuje još 3.000 tokom sljedećih godina, prenosi Jutarnji.hr.

Upravo iz tog razloga, Luksemburg je gotovo u potpunosti ostao bez svojih raspoloživih kapaciteta za zakup uredskih prostora.

Cijena kupovine ili zakupa nekretnine za uredske potrebe porasla je proteklih godina za više od 50 posto po metru kvadratnom. Poskupljenje ne smeta londonskim klijentima, koji bi cijenu zakupa kvadratnog metra u londonskom poslovnom kvartu platili čak tri puta više.

Kako bi mogli smjestiti sve zainteresirane londonske ekonomiste, u južnom dijelu vojvodstva gradi se posebno zdanje koje će imati kapacitet smjestiti više od 30.000 ljudi. Nova će zgrada biti sastavljena od stambenih jedinica, uredskih prostora, trgovačkog centra, dječje škole i posebne stanice za voz. Jedini problem je to što uprkos svim naporima da bude završena u što skorijem roku, neće biti spremna na useljenje prije 2026. godine, što je šest godina nakon predviđenog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a.

Osim Luksemburga, veliki porast interesa za uredski smještaj osjeća se i u Frankfurtu, Parizu i Dublinu.

 

(Global CIR/JL)

 

Objavljeno u:

Komentiraj