UOČI SUSRETA TRAMPA I PUTINA! Brnabić i Porošenko o razvoju političkih i ekonomskih odnosa

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, sa kojim je razgovarala o daljem razvoju političkog dijaloga, ekonomske saradnje i ukupnih bilateralnih odnosa. Indikativno je kako se ovaj susret održao nekoliko dana nakon najavljenog susreta Tramp-Putin na kojem će vjerovatno biti riječi o pitanju Krima, ali i Kosova.

Premijerka Brnabić je rekla da Srbija očekuje nastavak institucionalne ekonomske saradnje sa Ukrajinom kroz rad zajedničke Međuvladine komisije za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, kao i prijedlog ukrajinske strane za termin narednog zasijedanja te komisije, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

Uvjereni smo da je u obostranom interesu potpisivanje bilateralnog Sporazuma o slobodnoj trgovini, rekla je predsjednica srpske vlade i u prilog tome navela da je u protekle dvije godine uočen blagi rast robne razmjene u odnosu na prethodni period stagnacije.

Govoreći o oblastima u kojima postoji mogućnost saradnje, premijerka je navela poljoprivredu, prehrambenu i laku industriju, energetiku, kao i poboljšanje turističke ponude, dok sa ukrajinske strane postoji naglašeni interes za uspostavljanje direktne avionske linije na relaciji Kijev-Beograd tokom cijele godine.

U 2017. godini robna razmjena iznosila je oko 316 miliona eura, a za prva četiri meseca ove godine oko 134 miliona eura, navela je Brnabić.

Zbog tajminga ovog susreta regionarni mediji smatraju da je bilo riječi i o ‘zajedničkom nastupu’ ukoliko bi se desilo da Rusija prizna Kosovo u zamjenu za međunarodno priznanje referenduma o odcjepljenju Krima, a što potencijalno može biti dogovoreno na skorom susretu američkog i ruskog predsjednika. Također, analitičari već odavno pitanja Abhazije i Južne Osetije spominju u kontekstu bh. entiteta Republika Srpska, gdje bi za eventualna priznanja spornih pokrajina Putin odustao od  RS-a.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj