NOVI INTERVJU: Orban signalizirao da je spreman za dogovor sa Njemačkom o migrantima

Mađarski premijer Viktor Orban signalizirao je da je spreman da postigne bilateralni sporazum sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kako bi se ograničio dolazak tražilaca azila u Njemačku i druge zemlje EU.

On je u intervjuu za njemački “Bild” kazao da je Mađarska bila otvorena za razgovore sa Njemačkom, ukoliko Berlin postigne sporazum o migracijama sa Ausrtijom, čiji kancelar Sebastijan Kurc poput Orbana ima “tvrd stav” po pitanju migracija, prenosi Rojters.

– Redosljed može biti samo – pregovori Njemačke i Austrije, a onda pregovori Austrije i Mađarske. I na kraju, ako je stvarno jasna pozicija Nemačke, može doći do pregovora između Mađarske i Njemačke – rekao je Orban.

Prema njegovim riječima, neophodno je jačanje zaštite spoljnih granica EU i osnivanje migracionih tranzitnih centara van EU.

On je dodao i da će se uskoro sastati sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurzom kako bi razgovarali o narednim koracima.

Orban je ponovio svoj stav da veliki priliv migranata pretežno muslimanske veroispovijesti predstavlja ‘prijetnju evropskoj hrišćanskoj civilizaciji’.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj