PODRŠKA AKTIVACIJI MAP-a: Izetbegović se sastao sa turskim ministrom odbrane Caniklijem

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović se sastao sa ministrom odbrane Republike Turske Nurettinom Çanıklıjem.

Tokom susreta istaknuto je kako  Bosna i Hercegovina i Turska tradicionalno njeguju dobre i prijateljske veze, te su izražena očekivanja da će se dobri bilateralni odnosi još više razvijati u budućnosti.

Izražena je zahvalnost Republici Turskoj za pomoć koju je pružila Oružanim snagama Bosne i Hercegovine putem Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji, kroz projekte školovanja kadeta i donacije vojne opreme koji premašuju cifru od 8.000.000 KM, što doprinosi miru i stabilnosti u BiH i u cijeloj regiji.

Sagovornici su se složili da je stabilnost Bosne i Hercegovine preduvjet stabilnosti šire regije, a članstvo u evropskim integracijama i aktiviranje MAP-a, u čemu BiH vidi jasnu perspektivu, znatno doprinosi očuvanju mira. U tom smislu, pozdravljena je snažna i kontinuirana podrška Republike Turske Bosni i Hercegovini u njenim aspiracijama.

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića prisustvovao savjetnik Zoran Đerić, te u ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, savjetnik Igor Planinić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj