SAA USPJEŠNO PRIVODI KRAJU OPERACIJE U JUŽNOJ SIRIJI: Izrael se povinovao ruskim zahtjevima

Nakon samo dva tjedna od početka vojne operacije SAA, džihadisti i militanti u većini istočnih ruralnih dijelova Darae u Južnoj Siriji su se predali ili su bili protjerani iz više od 70 sela koje su ranije bili okupirali.

U međuvremenu, Izrael je smanjio svoje zahtjeve ili uvjete izrečene u posljednja dva tjedna nakon otvorenih prijetnji zbog pokretanja Sirijske vojske prema jugu. To jasno znači da su svi igrači (SAD, Izrael, Jordan, Saudijska Arabija) napustili džihadiste i militante koje su trenirali i okrenuli im leđa. Više od sedam godina Izrael je uložio pomažući teroriste pružajući im obavještajnu, finansijsku, vojnu i medicinsku pomoć. U mnogim prilikama, Izrael je rekao da preferira tzv. “islamsku državu” kao protutežu iranskim snagama na granicama. Mnogo puta, izraelski mediji su prikazivali slike terorista – uključujući one koji se bore pod zastavom al-Qaede – u izraelskim bolnicama, gdje su se oporavljali od rana izazvanih tijekom sukoba sa SAA.

Danas je jasno da su Izraelske namjere poražene dok može objaviti da izlazak sirijske vojske na liniju odvajanja iz 1974. znači prelazak ‘crvene linije’. Izrael plače u pustinji, jer sirijska vojska ima namjeru i sredstva da porazi sve pobunjenike i militante koji su dobili isporuke iz inozemstva.

Sirijski saveznici sudjeluju u borbi na jugu Sirije kao savjetnici i sa rezervnim (malim) jedinicama da popune praznine samo ako bitka postane kritična na ovom ili onom frontu. Do sada su džihadisti i militanti lako poraženi i pružaju mali otpor. Nema sumnje kako će DAIŠ, razmješten na liniji razdvajanja iz 1975. godine, biti uništen jer ni Sirijska armija niti Rusija ne nude premještanje terorističke skupine. Dakle, jedini izbor DAIŠ-a u Južnoj Siriji je boriti se, predati se ili preseliti u Izrael, jer je godinama izraelska vojska živjela s militantima u prekrasnim odnosima.

Broj terorista, procjenjuje se između 1500 i 2000, je relativno mali kada uzmemo u obzir da je sirijska vojska bila  suočena s desecima tisuća naoružanih terorista u al-Yarmouku,  Homsu, al-Badiyu, Deir-ez-Zouru i Abukamalu na sjeveru i sjeveroistoku – pa ih je potpuno zbrisala.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad je zanemario izraelsku prijetnju vezanu uz sudjelovanje iranskih savjetnika i posebnih snaga Hezbollaha u borbi južno od Sirije. Zapravo, Rusija razumije nužnost prisustva Damaskovih saveznika na terenu, pa je operacija u potpunosti podržana i uspjeh je zajamčen.

Ono što preostaje na jugu Sirije je samo taktička bitka. Pobjeda za SAA znači postizanje prvog cilja da se u narednim danima oslobodi istočna Dara, te da se osigura granični prijelaz između Jordana i Sirije na Nasibu, koji će pomoći objema zemljama da godišnje oporavi trgovinsku razmjenu vrijednu  stotine milijuna dolara.

U drugoj fazi, zapadno od Darae i Quneitre, sirijska će vojska gurnuti svoje snage prema jugozapadnoj Dari, kako bi se oslobodili džihadista koji stoje na putu između sirijske vojske i regiona gdje se nalazi DAIŠ.

 

(Global CIR/ahtribune/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj