USELJENICIMA DATI VIŠE PRILIKA! Merkel: Spor oko imigracije nije ugrozio stabilnost vlade

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u srijedu da spor s političkim saveznicima oko imigracione politike nije ugrozio stabilnost koalicione vlade.

 

“Ne mogu obećati da neće biti novih sporova o drugim pitanjima, pošto je to uobičajeno kada se u vladi nalaze tri stranke”, rekla je ona za televiziju ARD, odgovarajući na pitanje da li će njena koalicija izdržati pun četvorogodišnji mandat, prenosi Reuters.

“Ovog puta bio je težak spor o temi koja je također veoma emocionalna. Ali, snažno očekujem i dat ću sve od sebe da osiguram da vlada radi posao na najbolji način, i ne samo sada, već i narednih godina”, rekla je njemačka kancelarka (Kršćansko-demokratska unija).

Pravo i red ponovo na snazi

Merkel i njen ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija) su nakon nekoliko sedmica pronašli kompromis u izbjegličkoj politici i izbjegli dublju krizu vlade.

Dogovoreno je da se na granici s Austrijom grade “tranzitni centri”, odakle bi se tražioci azila vraćali u zemlje gdje su prethodno registrirani ako te zemlje to uopće prihvate.

Angela Merkel je u srijedu u Bundestagu ponovo branila dogovor o postupku prema izbjeglicama i tražiteljima azila postignut na samitu Evropske unije prošle sedmicea te unutar njemačke Unije CDU/CSU u ponedjeljak i najavila je novi useljenički zakon.

“U sve segmente migracije se mora uvesti reda, kako bi građani dobili dojam da su pravo i red ponovo na snazi”, rekla je ona tokom rasprave o budžetu, koja se, zbog aktuelnosti situacije, pretvorila u raspravu o migracijama.

Merkel je opet naglasila kako bi se dogovor oko migracija mogao pretvoriti u “sudbonosno pitanje” za Evropu.

‘Useljenicima dati više prilika’

“Na samitu EU-a je zaključeno da pitanje migracija nije pitanje pojedinih članica, nego zadatak koji se tiče sviju nas”, rekla je kancelarka.

Najavila je donošenje zakona o useljavanju za stručnjake, kojim bi se, između ostalog, onima koji sada preko krijumčara ljudi pokušavaju doći do Evrope pružila prilika za legalno useljavanje.

“Useljenicima treba dati više prilika da preko legalnih radnih i studentskih viza dođu do Evrope. To je jedni način da se suprotstavimo krijumčarima ljudi”, rekla je njemačka kancelarka.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj