MERKEL O TRAMPOVOJ PONUDI: Spremna sam podržati pregovore o smanjenju carina, ali ne bismo to mogli napraviti samo za SAD

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u četvrtak će podržati smanjenje europskih carina na uvoz američkih automobila, odgovarajući na ponudu Washingtona da neće uvoditi carine na europske automobile u zamjenu za olakšavanje europskih nameta na američke automobile.

Kada želimo pregovarati o carinama, na automobile primjerice, trebamo zajedničko europsko stajalište i još radimo na tome”, rekla je Angela Merkel.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je prošli mjesec da će nametnuticarine od 20 posto na uvoz europskih vozila.

Po izvorima iz industrije, američki veleposlanik u Njemačkoj rekao je predstavnicima BMW-a, Daimlera i Volkswagena na sastanku u srijedu da bi Trump mogao odustati od takvih prijetnji ako EU ukine carine na uvoz američkih automobila.

Merkel je kazala da bi za to trebalo smanjiti i carine na automobile uvezene iz drugih zemalja kako nalažu pravila WTO-a.

“Bila bih spremna podržati pregovore o smanjenju carina, ali ne bismo to mogli napraviti samo za SAD”, kazala je.

Postojeće američke uvozne carine na automobile iznose 2,5 posto, a na kamione 25 posto. EU ima carine od 10 posto na automobile uvezene iz SAD-a

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj