JOŠ JEDAN KRVAVI MARŠ: Vojnici izraelskog režima na granici Gaze ranili 146 Palestinaca

Vojnici izraelskog režima su u nasilnoj ntervenciji prema mirnim demonstrantima na granici Gaze u okviru ”Velikog marša za povratak”, ranili 146 Palestinaca.

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva u Gazi Ashraf al-Kidra saopćio je kako se među povrijeđenima nalaze i osobe koje su osjetile posljedice suzavca.

Kidra je kazao kako su 24 osobe ranjene bojevom municijom. Pomoć 101 osobi ukazana je u pograničnom području, a hospitalizirano je 45 ljudi.

Dodao je kako su u interevenciji izraelskihvojnika na medicinski punkt na istoku područja Burayj ranjeni i medicinski radnici.

Palestinci od 30. marta u krugu Pojasa Gaze organiziraju ”Veliki marš za povratak”. Izraelski vojnici, s druge strane, protiv civilnog stanovništva koje ”zahtijeva povratak na teritoriju s koje je protjerano i ukidanje opsade Gaze uvedene 2006. godine“ koristi bojevu municiju.

Tokom izraelskih intervencija na demonstracijama do danas je ubijeno više od 130 Palestinaca, a više od 14.000 je povrijeđeno. Među ubijenim Palestincima su dva predstavnika medija i dva medicinska radnika.

 

 (Global CIR/Agencije)

Komentiraj