NA SAMITU VJERSKIH POGLAVARA! Papa: Bliski istok plače, ravnodušnost ubija

Papa Franjo pozvao je na mir na Bliskom istoku na samitu vjerskih poglavara u subotu u Bariju, osudivši “smrtonosnu ravnodušnost” koja širi nasilje i potiče egzodus kršćana.

Papa je za dan ekumenske molitve i promišljanja, zajedno s čelnicima kršćanskih crkvi, odabrao Bari, jer se taj italijanski lučki grad opisuje kao “prozor prema Istoku” zato što se u njemu čuvaju relikvije svetog Nikole, kojega slave i katolici i pravoslavci.

Papa je govorio o “tamnim oblacima rata, nasilja i razaranja, primjerima okupacije i varijacijama fundamentalizma, prisilnim migracijama i zanemarivanju”.

– Sve se to dogodilo usred sudioničke šutnje mnogih – rekao je.

– Ravnodušnost ubija i mi želimo podići naše glasove kako bismo se usprotivili toj smrtonosnoj ravnodušnosti. Želimo dati glas onima koji nemaju nikoga, onima koji samo mogu brisati svoje suze – istaknuo je Papa.

–  Bliski istok danas plače, pati i šuti dok drugi gaze tu zemlju u potrazi za moći ili bogatstvom – kazao je on okupljenim predstavnicima kršćana.

Na Papin poziv na samit odazvalo se 19 poglavara i predstavnika crkvi. Na susretu su zastupljene pravoslavne crkve, istočne pravoslavne crkve, Asirska Pravoslavna Crkva, istočne katoličke crkve, a učestvuju i predstavnici luterana kao i Bliskoistočnog vijeća Crkvi.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj