SJEDINJENE DRŽAVE USAMLJENE: Europljani, Rusi i Kinezi odlučni podržati izvoz iranske nafte

Europljani, Rusija i Kina izrazili su u petak spremnost da omoguće Iranu da “nastavi” izvoziti naftu i plin unatoč namjeri SAD-a da mu to zabrani.

Obećanje ministara vanjskih poslova pet svjetskih sila potpisnica nuklearnog sporazuma s Iranom (Njemačka, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija) dio je popisa od 11 ciljeva definiranih u petak u Beču na sastanku s Iranom kojim se želi spasiti taj sporazum iz kojeg se SAD u svibnju povukao.

SAD traži od svih zemalja svijeta da 4. studenoga prekinu uvoz iranske nafte ako ne žele američke sankcije.

Europljani s druge strane vode dijalog s Iranom kako bi sačuvali nuklearni sporazum koji bi trebao spriječiti razvoj atomskog oružja.

Ne navodi se kako konkretno ostvariti ciljeve

Nakon dvosatnog sastanka, sudionici su objavili popis 11 ciljeva koji bi trebali “rezultirati praktičnim rješenjima kako bi se sačuvala normalizacija trgovinskih i gospodarskih odnosa s Iranom”, prema zajedničkoj izjavi, prenosi Hina.

Među tim ciljevima navodi se, osim potpore izvozu iranske nafte, “očuvanje učinkovitih financijskih kanala s Iranom, nastavak pomorskih, kopnenih, zračnih i željezničkih komunikacija, promicanje kreditne pokrivenosti izvoza, jasna i učinkovita potpora gospodarskim operatorima koji trguju s Iranom (…), poticanje novih ulaganja u Iran, zaštita ekonomskih operatora za njihove investicije i druge financijske aktivnosti u Iranu”.

Ne navodi se, međutim, kako to konkretno namjeravaju ostvariti, a strani investitori već su počeli bježati iz Irana zbog vraćanja američkih sankcija.

Namjeravaju raditi na “praktičnim rješenjima” “zahvaljujući bilateralnim naporima” te se ponovno sastati kako bi razmotrili napredak.

Iz State Departmenta su ranije poručili da je američki cilj da iranski prihod od nafte bude “sveden na nulu”, kako bi se tamošnja vlast prinudila promijeniti ponašanje.

Iran prijeti zatvaranjem Hormuškog tjesnaca

Iranski predsjednik Hassan Rouhani je upozorio da bi izvoz nafte iz te regije mogao biti ugrožen ako SAD pokuša izvršavati pritisak na klijente da prestanu kupovati iransku sirovu naftu.

Nagovijestio je kako bi Iran mogao obustaviti regionalni izvoz ukoliko bude spriječen izvoziti naftu nakon što se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

“Amerikanci tvrde kako žele u potpunosti obustaviti iranski izvoz nafte. Ne razumiju značenje te izjave jer nema smisla da se iranska nafta ne izvozi, a iz ostatka regije izvozi”, istakao je on.

Iranski dužnosnici ranije su prijetili da će blokirati Hormuški tjesnac, veliku rutu izvoza nafte, u znak odmazde za bilo koju neprijateljsku akciju SAD-a protiv Irana.

Glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američke vojske Bill Urban poručio je da mornarica SAD-a spremna osigurati slobodu plovidbe i slobodan trgovinski promet.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj