‘BERLINSKI PROCES’! Nakon Berlina, Pariza, Beča i Trsta: Danas u Londonu počinje peti samit ‘EU-Zapadni Balkan’

Dvodnevni summit održava se u sklopu Berlinskog procesa, koji je 2014. godine pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel, kako bi ohrabrila zemlje regije na provedbu reformi i pokazala im da EU, unatoč zamoru od proširenja, i dalje drži otvorena vrata za sve zemlje jugoistoka kontinenta koje ispune kriterije za članstvo.

Na londonskom summitu sudjeluju aspirantice za članstvo u Uniji – Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija, sedam članica EU-a uključenih u Berlinski proces – Austrija, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Italija, Slovenija i Poljska, potom Velika Britanija, kao domaćin, te Bugarska, koja je u maju 2018. godine u Sofiji bila domaćin sastanka na vrhu između EU-a i balkanskih država.

Nakon prvog summita u Berlinu, održana su još tri sastanka – u Beču, Parizu i Trstu.

Danas će se okupiti ministri vanjskih i unutrašnjih poslova, koji bi trebali razgovarati o aktualnoj situaciji na zapadnom Balkanu te sigurnosnim izazovima koji stoje pred EU-om. BiH predstavljaju predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, te ministri vanjskih poslova i sigurnosti Igor Crnadak i Dragan Mektić.

Na sastanku šefova diplomatija sudjelovat će europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn, a predviđena je i rasprava s predstavnicima civilnih organizacija.

Teme sastanka ministara unutrašnjih poslova bit će sigurnost, borba protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Na summitu će se, također, razgovarati o “prioritetnim sigurnosnim pitanjima, kao što su razmjena informacija i suradnja, potom pitanje nezakonitog posjedovanja, uporabe i trgovanja vatrenim oružjem te pitanje trgovanja ljudima, prisilan rad i migracije te korupciju i sigurnost”.

Fokus Berlinskog procesa od početka je bio na ekonomskoj stabilnosti, pomaganju balkanskim državama na međusobnom povezivanju infrastrukture – cesta, željezničkih pruga, telekomunikacija te će BiH potpisati nekoliko sporazuma, za šta je Predsjedništvo BiH dalo saglasnost.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj